Federația Patronală din Industria Alimentară Română – Romalimenta apreciază că ordonanța austerității, prin care guvernul a abrogat integral facilitățile fiscale aplicabile în sectorul construcțiilor, sectorul agricol și IT, inclusiv excepția de la contribuțiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii, va avea multiple efecte negative în economia românească.
Reamintim, pe 30 decembrie 2024, a fost adoptată ordonața care a stabilit că angajatorii din domeniile mai sus menționate urmează să plătească impozit, contribuții la sănătate și la pensie la nivelurile reglementate, fără alte niveluri reduse.
Astfel, din ianuarie 2025, salariații din IT, construcții și agroalimentar datorează integral taxele salariale, nu în cuantum redus, deși facilitățile trebuiau să se aplice până în 2028. Reprezentanții companiilor din domeniile respective se așteaptă la majorări de prețuri din acest motiv. Cei din construcții au spus că ar putea crește costurile cu 5%, în timp ce în alimentație va fi de 10%
Romalimenta a explicat pentru Economedia că “în urma eliminării facilităților fiscale pentru angajații din industria alimentară, posibilele măsuri nu vor avea un efect pozitiv asupra pieții. Iar aceste măsuri nu pot fi decât fie taxele să fie suportate de angajat, fie angajatorul să își actualizeze bugetul astfel încât angajatul să rămână cu același venit net, sau o combinație dintre cele două, cu aceleași consecințe negative. În situația în care taxele vor fi suportate de angajat, angajatului îi va scădea venitul net, ceea ce îl va determina să părăsească acest loc de muncă, în căutarea unui venit mai mare. În cazul în care costul va fi suportat de către angator, acesta va fi nevoit să își actualizeze bugetul, ceea ce va avea ca efect inevitabil creșterea prețului de vânzare a produselor (o creștere de circa 10% este posibilă)”.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News