Sociologul Radu Carp comentează analiza lui Mircea Comșa cu privire la migrația votului la alegerile prezidențiale din 2024, afirmând că marile narative electorale servite până acum românilor sunt contrazise de noile date ieșite la lumină.
„Avem doua mari narative post-electorale. In urma acestei analize, desi autorul nu continua cu rationamentul in acest sens, ambele narative sunt contrazise.Primul narativ: „PSD a dat voturi lui George Simion”. Din analiza datelor rezulta ca 7% din votantii PSD au dat voturi lui Simion, iar 6% lui Georgescu.Al doilea narativ: „PNL a dat voturi lui Georgescu”. Din analiza datelor rezulta ca, din cei care au votat cu PNL, au votat cu doamna Lasconi 12%, iar cu domnul Georgescu 4,4% (am facut acest calcul, nu imi dau seama din ce motiv Mircea Comsa nu l-a prezentat). Rezulta ca, dintre votantii PNL, de aproape 3 ori mai mult au votat cu Lasconi decat cu Georgescu. Rezulta deasemenea ca votantii PSD au votat mai mult cu Georgescu decat au votat cu Georgescu votantii PNL.”, a subliniat Mircea Carp.
Sociologul mai punctează că „transferul de voturi nu s-a facut pentru ca asa a dorit partidul respectiv sau firme de consultanta, ci a fost dat de neconcordanta intre profilul candidatului unui partid si cel al alegatorului acelui partid.”
Daca analizam „zestrea” de voturi a candidatului Georgescu, observam ca marea majoritate a voturilor au venit din partea celor care au votat POT, SOS sau AUR. Votantii AUR nu l-au votat, in marea lor majoritate, pe Simion, ci pe Georgescu.Rezulta ca, daca alegerile se repeta, candidatul „suveranist” va lua cat au luat partidele „suveraniste” – 35%, la care se adauga intre 5% si 10% din electoratul PNL, PSD, USR.Pentru a castiga alegerile in turul doi, candidatul „suveranist” nu va avea nevoie decat de 5 – 10% din cei nehotarati.
Radu Carp concluzionează că este posibil ca bazinul nehotărâților să decidă soarta alegerilor prezidențiale din mai, dar la o diferență foarte mică, ceea ce va duce la un nou val de nemulțumiri sociale:
„Directionarea voturilor nu a fost intr-un singur sens, ci si in sens opus (de la votantii AUR, POT si SOS la candidatii PNL, PSD, USR). Aceasta inseamna ca in turul doi candidatul „pro-european” va avea nevoie tot de 5% – 10% din bazinul celor nehotarati. Ce se intampla daca in turul doi ambii candidati isi vor imparti voturile nehotaratilor in mod egal? Va aparea o situatie foarte interesanta: alegerile vor fi decise la cateva mii de voturi. In acest caz, va incepe sarabanda contestarilor in justitie. Ce vedem acum este doar o repetitie pentru ce vom vedea incepand cu luna mai: contestari nesfarsite CAB.CCR/CEDO.”
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News