Prefectul Capitalei, îndemn la denunțarea azilelor clandestine

Rareș Hopincă
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Rareș Hopincă, prefectul Capitalei, a spus, luni seara, că încă mai sunt probleme cu azilele în București, iar un fenomen foarte periculos este reprezentat de căminele clandestine, care nu au niciun fel de acte și autorizații pentru activitatea de îngrijire a persoanelor vârstnice.

Prefectul Capitalei, invitat la Gândul Exclusiv, a declarat că toate azilele din București care sunt acreditate și licențiate au fost verificate.

„Probleme mai sunt. Și aș spune că sunt două tipuri de probleme. În primul rând, au fost verificate, prin ordin al prefectului, toate azilele de la nivelul Municipiului București, toate azilele cunoscute, care erau acreditate și licențiate. Unele s-au închis, unele au fost amendate, altele au primit doar avertisment. Dar nu au fost probleme atât de grave cum au fost în Ilfov sau în Mureș, care au fost niște cazuri absolut abominabile”, a afirmat Rareș Hopincă.

Azilele Capitalei vor fi controlate periodic

Prefectul a anunțat că vor urma și alte controale la azilele din București, pentru verificarea implementării măsurilor recomandate de autorități.

„Au fost probleme, s-au dat niște măsuri și există un termen de implementare a măsurilor. Noi venim cu al doilea sau chiar al treilea control, ca să vedem care este stadiul măsurilor. Pentru că la un azil s-a dat măsură imediată de renovare a încăperilor, să zicem, și are un anumit timp, să spunem 30 de zile, să se conformeze. Dacă se conformează, funcționează în continuare, dacă nu se conformează, va fi închis fără niciun fel de alte discuții”, a mai  spus prefectul.

Un fenomen periculos – azilele clandestine

Potrivit lui Hopincă, în Capitală funcționează, însă, și azile clandestine, care nu au solicitat vreodată acreditări de la autorități.

„În același timp, mai există un alt fenomen periculos. Există azile clandestine, care nu au solicitat niciodată vreo acreditare. Funcționează ilegal total. Iau bani de la beneficiari sau de la aparținători, fără a avea actele necesare. Dânșii, probabil, facturează servicii hoteliere, dar dânșii fac, de fapt, întreținerea unor persoane vârstnice. În momentul în care primim astfel de informații, imediat se dispun controale.

Azilele sunt obligate să prezinte documentele de acreditare și de licențiere de la Ministerul Muncii. Dacă nu prezintă aceste documente, este un prim semnal de alarmă. Orice beneficiar sau aparținător care a fost într-o astfel de situație, chiar îl rog să transmită către prefectură sau către poliție astfel de informații”, cere prefectul.

 

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: