Cei care vor să devină traineri specializaţi în predarea media literacy au ocazia să se înscrie la „Media Literacy Booster”, un program unic în care vor învăța să recunoască și să combată dezinformarea şi să devină trainer pentru colegii lor.
“Când? 17-18 ianuarie 2025, ora 11:00
Unde? Locația va fi anunțată pe e-mail
Pentru cine? Exclusiv studenți (au mai rămas doar 6 locuri!)
Completează formularul până pe 14 ianuarie: https://forms.gle/BPGx1jPKVcrGE8mx5
De ce să participi?
Alfabetizarea mediatică te ajută să analizezi critic știrile, reclamele și conținutul de pe rețele sociale, contribuind la o societate democratică mai sănătoasă”, este mesajul lui Nicolae Țîbrigan, președinte al Asociației New Data Academy (și coordonator al proiectului Digital Forensic Team – www.digiforteam.ro).
Proiectul „Media Literacy Booster” urmărește dezvoltarea competențelor de alfabetizare mediatică (media literacy) și implicare civică în rândul tinerilor. Acesta va crea materiale de instruire, instrumente educaționale inovatoare, un manual de curs și o platformă educațională online. Studenții vor beneficia de un program de formare pentru a deveni traineri, urmând să instruiască elevi de liceu din județele Prahova, Giurgiu și Călărași. Proiectul se aliniază cadrului UNESCO pentru alfabetizare mediatică, vizând dezvoltarea elevilor ca participanți activi și creatori de conținut. Activitățile includ ateliere locale, o secțiune online dedicată pe site-urile Freedom House Romania și PRESShub, realizarea unui suport de curs și a unui manual pentru tinerii traineri.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- îmbunătățirea competențelor media a 25 de studenți participanți la sesiunea de training-uri, care vor instrui, la rândul lor, circa 100 de elevi de liceu
- lansarea unei secțiuni online dedicată instrumentelor și metodelor de alfabetizare mediatică
- realizarea unui suport de curs și manual privind educația pentru democrație și alfabetizare mediatică
- organizarea unor workshop-uri intensive în București
- în final, 8 studenți vor fi selectați pentru a instrui, la rândul lor, elevi din liceele județelor Prahova, Giurgiu și Călărași, asistați de jurnaliști și experți în combaterea dezinformării.
Cu o durată de 5 luni, proiectul răspunde nevoii de alfabetizare mediatică într-un context digital în care tinerii întâmpină dificultăți în a distinge informația falsă de cea adevărată. Prin formarea tinerilor traineri și implicarea elevilor, „Media Literacy Booster” promovează o societate informată, critică și rezilientă, urmând să reducă vulnerabilitatea noii generații la dezinformare și stimulând participarea activă în viața civică.
Proiectul este implementat de către New Data Academy în parteneriat cu Freedom House România, cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al S.U.A prin Programul anual de finanțări.
Citeşte mai mult aici.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News