Acordul dintre OMV din Austria și Uniper din Germania pentru furnizarea de gaze din proiectul din Marea Neagră al celei din urmă, aflat în zona economică a României, a pus accentul pe potențialul semnificativ de aprovizionare cu gaze al țării.
Contractul pe cinci ani pentru 15 terawatt-oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep din largul coastei românești a Mării Negre, vine după ce luna trecută Rusia a întrerupt livrările de gaze prin Ucraina și după o reducere mai amplă a achizițiilor de energie ale Uniunii Europene de la Moscova, potrivit euroctiv.
Volumul total al contractului reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 și ar fi primul acord care va sta la baza mult-așteptatului proiect de mare adâncime, la mai mult de un deceniu după ce gazul a fost descoperit pentru prima dată în secțiunea românească a Mării Negre.
Neptun Deep, care este aşteptat să înceapă să producă în 2027, deţine aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze recuperabile, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din UE.
Odată ce Neptun Deep va fi operațională, România va deveni pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE și un exportator net de gaze.
În total, se estimează că România are rezerve de gaze offshore de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi, care promit să contribuie la diversificarea aprovizionării regiunii.
În total, se estimează că România are rezerve de gaze offshore de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi, care promit să contribuie la diversificarea aprovizionării regiunii.
Potrivit lui George Scutaru, director al Centrului Noua Strategie, Neptun Deep va produce între șapte și opt miliarde de metri cubi pe an, cu venituri potențiale de peste 25 de miliarde de dolari – echivalentul a trei ani și jumătate din cheltuielile actuale ale Bucureștiului pentru apărare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News