Cum a ajuns România subiect de dispută între Elon Musk și liderii UE

Sursa foto: Elon Musk

Cea mai recentă postare a miliardarului tehnologic Elon Musk pe X riscă să-i înfurie și mai mult pe liderii europeni, care l-au acuzat deja că își folosește prezența pe platforma socială pentru a se amesteca în dezbaterile naționale, potrivit Rador Radio România.

Sâmbătă, europarlamentarul maghiar András László, membru al partidului de guvernământ Fidesz, s-a plâns pe X de ceea ce el consideră drept standarde duble vizavi de cine poate dona fonduri ONG-urilor europene și cine are dreptul de a-și exprima o opinie.

„Când 10 milioane de dolari au fost canalizați ilegal către stânga maghiară pentru campania electorală din 2022, elitele de la Bruxelles au rămas tăcute. Când ambasada SUA la Budapesta a început să distribuie fonduri către mass-media de stânga, elitele de la Bruxelles nu au avut nimic de spus. Când parlamentul maghiar a votat o lege privind protecția suveranității pentru a preveni alte interferențe, Comisia Europeană a dat Ungaria în judecată”, a scris el.

„Acum că există un alt miliardar, Elon Musk, care pur și simplu îndrăznește să-și exprime părerea despre politica europeană în favoarea unui partid politic sau a altuia, în cazul în care nu le place rezultatul alegerilor, așa-zisele elite liberale vor să elimine democrația. Și spun că este exact ceea ce au făcut recent în România”, a adăugat László.

De ce comentariile lui László nu sunt în întregime corecte?

Remarcile despre România derivă dintr-o neînțelegere din aceeași zi, care a dus la un război de cuvinte între Musk și fostul comisar european pentru afaceri digitale Thierry Breton.

Într-un interviu de televiziune acordat radiodifuzorului francez BFMTV/RMC, Breton a discutat despre o potențială victorie electorală pentru partidul de extremă dreapta din Germania, AfD, la votul anticipat din februarie.

O parte a interviului a fost publicată apoi pe X de contul de știri Visegrád 24, acuzat că a distribuit informații neverificate și acuzat de agenția poloneză de investigații OKO.press că a publicat știri false.

Aceasta a fost postarea preluată de Musk, care a repostat-o numindu-l pe Breton „tiranul Europei”.

Breton a răspuns imediat negând că ar fi un tiran și subliniind că „Uniunea Europeană nu are niciun mecanism de anulare a alegerilor nicăieri în UE”.

„Ceea ce se spune în videoclipul de mai jos nu este deloc adevărat, care privește doar aplicarea DSA și obligațiile sale de moderare. Pierdut în traducere… sau o altă știre falsă?”, spuse Breton. DSA se referă la Digital Services Act al UE, care impune platformelor online să reducă conținutul ilegal. În interviul de joi, Breton a spus că Europa ar trebui „să-și păstreze calmul și să aplice legile noastre în Europa, atunci când acestea riscă să fie ocolite și când pot fi ocolite, dacă nu sunt aplicate, duc la interferențe”. „Am făcut-o în România și bineînțeles că va trebui să o facem, dacă va fi necesar, în Germania”, a spus el. Musk a criticat mult timp regulile UE care guvernează spațiul digital, acuzând Bruxelles-ul de cenzură. Numai că în ultima vreme, și mai ales de când este un apropiat al președintelui ales al SUA, Donald Trump, Musk a devenit din ce în ce mai vocal în criticile sale la adresa politicienilor și partidelor europene. Iar mulți lideri europeni nu sunt mulțumiți de acest lucru.

Criticile liderilor UE la adresa lui Elon Musk Președintele francez, cancelarul german și prim-ministrul britanic și omologul său spaniol au denunțat cu toții remarcile miliardarului despre X, platforma de socializare pe care a achiziționat-o în 2022.

Fără să-l numească, președintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat pe Musk că sprijină „o nouă Internațională reacționară”.

„Dacă cineva ne-ar fi spus în urmă cu zece ani că proprietarul uneia dintre cele mai mari rețele de socializare din lume ar susține o nouă internațională reacționară și ar interveni direct la alegeri, inclusiv în Germania, cine și-ar fi imaginat asta?”, a spus Macron..

Premierul spaniol a făcut ecou expresiei.

„Internaționala reacționară, așa cum a spus președintele Macron, condusă de cel mai bogat om de pe planetă, atacă deschis instituțiile noastre, incită la ură și solicită în mod deschis sprijinul moștenitorilor nazismului din Germania la următoarele alegeri”, a declarat el Pedro Sanchez.

Atacurile lui Musk împotriva liderilor europeni

În ultimele săptămâni, Musk a făcut o serie de declarații controversate.După atacul asupra târgului de Crăciun din Magdeburg, miliardarul și prietenul apropiat al lui Donald Trump l-a numit pe cancelarul german Olaf Scholz „un nebun incompetent”.

Patronul Tesla l-a atacat și pe premierul britanic Keir Starmer pentru neglijența sa din perioada în care era procuror, în anii 1990, în legătură cu exploatarea sexuală a peste 1.500 de fete minore de către bărbați de origine pakistaneză, cerându-i în mod repetat să demisioneze.

La începutul acestei luni, după ce s-a angajat să doneze 100 de milioane de dolari partidului de dreapta Reform UK, Musk l-a atacat pe Nigel Farage, spunând că „nu deține caracteristicile necesare” pentru a fi liderul partidului.

Relația dintre Musk și guvernul Meloni Musk s-a pronunțat și împotriva judecătorilor italieni după ce a fost suspendată validarea detenției pentru șapte migranți în centrele din Albania. Un comentariu care a stârnit o reacție dură din partea președintelui Republicii Sergio Mattarella. În același timp, miliardarul s-a aflat și în centrul conferinței de presă anuale a Giorgiei Meloni. Posibilul contract Starlink al lui Musk a provocat multe critici din partea opoziției și a presei din Italia, punând guvernul Meloni într-o poziție incomodă. Apel împotriva utilizării platformei X în Europa Ministrul afacerilor Externe al Franței nu a exclus interzicerea utilizării platformei X în Europa, urmând exemplul Braziliei.

„Acest lucru este prevăzut în legile noastre”, a spus el.

Comisia, autoritatea germană de reglementare și marile platforme digitale, inclusiv X, se vor reuni pe 24 ianuarie pentru a evita interferența în timpul alegerilor din Germania.

Autoritățile de reglementare europene investighează X din decembrie 2023, însă legăturile strânse ale lui Musk cu Trump au ridicat întrebări despre modul în care blocul va gestiona platforma și presupusele încălcări ale DSA. Între timp, liderii UE nu pot decât să aștepte și să urmărească pentru a afla care va fi următoarea țintă a lui Musk.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: