Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marți, 14 ianuarie, o ședință a Consiliului Suprem de Securitate al Țării, pentru a discuta despre energie. Atât Moldova, cât şi Transnistria au instituit starea de urgenţă.
De asemenea, președinta Moldovei a vizitat săptămâna trecută, pe 9 ianuarie, la Varnița, unul din cele 14 sate sub administrația Chișinăului, care însă primește energie electrică de la Transnistria, scrie News.ro.
„Înţelegem că aceşti oameni trec prin momente dificile. Dar oamenii ar trebui să ştie că acestea sunt probleme create de Gazprom. Problema nu este oprirea tranzitului de gaze ruseşti de către Ucraina. Există o rută alternativă, prin Turcia. Dar Gazprom a decis să nu mai furnizeze gaz”, a punctat ea.
După ce Ucraina a refuzat să reînnoiască acordul de tranzit a gazului rusesc prin țară, în Tiraspol au loc pene de curent zilnice și întreruperi în furnizarea de căldură şi apă. Fabricile au avut și ele de suferit, unele întrerupând activitatea, altele lucrând noaptea, când consumul de energie electrică este mai redus.
Şeful guvernului regiunii separatiste transnistrene, Aleksandr Rozenberg, a declarat presei locale că sistarea gazului, începând cu 1 ianuarie, a dus la o scădere cu 43% a importurilor şi la o prăbuşire de 60% a exporturilor regiunii separatiste.
„Cea mai abruptă scădere a volumului operaţiunilor de export a fost înregistrată în sectorul metalurgic, în fabricarea de maşini şi în industria chimică”, a spus el. „Exporturile de ciment au fost complet oprite”, a precizat Rozenberg.
O centrală termică care asigura electricitate atât pentru Transnistria, cât şi pentru cele mai multe nevoi ale regiunilor sub controlul guvernului funcționa la rândul ei cu ajutorul gazului rusesc.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News