BERLIN
Autoritățile din landul Bavaria din sudul Germaniei au confirmat luni că până la 10 drone au fost observate recent deasupra unei baze aeriene. Anchetatorii nu exclud spionajul, evocând posibilitatea ca acestea să fie legate de invazia Rusiei în Ucraina.
Oficialii au declarat că ofițerii au reușit să detecteze cel puțin zece drone care zburau deasupra bazei aeriene Manching din apropierea orașului Ingolstadt duminică seara, conform Deutsche Welle.
HELSINKI
Echipajul de la bordul unui petrolier acuzat de sabotarea cablurilor submarine de energie și comunicații din Marea Baltică era pregătit să taie alte cabluri și conducte atunci când autoritățile finlandeze au abordat nava luna trecută, a declarat șeful anchetei finlandeze, scrie Reuters.
Țările de la Marea Baltică sunt în stare de alertă maximă după o serie de întreruperi ale cablurilor de alimentare cu energie electrică, ale legăturilor de telecomunicații și ale conductelor de gaze de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.
NATO
NATO lansează o nouă misiune de protejare a cablurilor submarine din regiunea Mării Baltice, după o serie de incidente care au au generat îngrijorare cu privire la posibilele activități rusești, a declarat marți liderul Alianței. Secretarul general Mark Rutte a precizat, în cadrul unei reuniuni la Helsinki cu liderii țărilor NATO situate pe malul Mării Baltice, că efortul va fi denumit Baltic Sentry.
Anunțând noua operațiune, Rutte a subliniat că peste 95% din traficul de internet este securizat prin intermediul cablurilor submarine, 1,3 milioane de kilometri de cabluri garantând tranzacții financiare în valoare de aproximativ 10 trilioane de dolari în fiecare zi, conform The Associated Press.
ROMA
În Italia, au avut loc numeroase proteste în weekend, lucru care a determinat guvernul să solicite aprobarea rapidă a controversatului proiect de lege privind securitatea. Proiectul, unul dintre cele mai importante ale guvernării Meloni, a divizat nu numai opoziția din Italia, ci și Consiliul Europei și familiile victimelor atacurilor mafiote și teroriste, potrivit Euractiv.
Unul dintre cele mai controversate aspecte ale documentului, în special în rândul asociațiilor care reprezintă victimele mafiei și terorismului, este extinderea competențelor serviciilor secrete. Conform proiectului de lege, agenții ar putea comite anumite infracțiuni, inclusiv implicarea în organizații teroriste sau conducerea acestora, fără a fi trași la răspundere dacă acest lucru este făcut în numele securității naționale.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News