Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a declarat că deficitul bugetar de 7%, asumat de Guvernul PSD-PNL-UDMR pentru acest an, e o țintă „foarte ambițioasă”, după un an 2024 în care s-au făcut „cheltuieli puțin spus peste măsură”. Reducerea deficitului bugetar nu se poate face simplu, peste noapte, ci va presupune un sacrificiu dureros din partea societății, a atras atenția Dăianu.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
„7% deficit raportat la PIB e o țintă foarte ambițioasă, având în vedere cum s-a sfârșit anul 2024, cu un deficit care încă trebuie să fie confirmat, dar foarte probabil a fost foarte puțin peste 8,6%. Deficitul cash. Un deficit muuult peste ținta inițială (5% – n.r.), și chiar și după rectificarea din septembrie, care viza un deficit de 6,9%.
Deci, în 2024, derapajul bugetului a fost foarte mare. Să ne gândim că în 2023, deficitul ESA, cum îl măsoară cei de la Comisia Europeană, era 6,6%. 5,7% deficitul cash era înșelător, că includea o serie de plăți amânate. Deci un derapaj de aproape 2 procente din PIB. Foarte mult, foarte mult! Zeci de miliarde de lei în plus. Denotă cheltuieli puțin spus peste măsură”, a declarat președintele Consiliului Fiscal, pentru B1 TV.
„În presă se vorbește că ”se va plăti nota”. Da, se va plăti nota în 2025 pentru mari neglijențe, mari erori în politica economică. România nu ar fi trebuit să ajungă la un asemenea deficit, chiar dacă a fost sub imperiul suitei de crize – pandemie, criză energetică, consecințele războiului din Ucraina – că România era în procedură de deficit excesiv și atunci, mai ales după pandemie, trebuia să fie adoptate măsuri cuvenite să nu crească deficitul atât de mult.
Spun că e o țintă ambițioasă pentru că trebuie să aduci deficitul de la 8,6% din PIB în 2024 fără anualizarea impactului recalculării pensiilor, că dacă se face așa ceva, deficitul a depășit bine 9% din PIB. Deci ca să te duci la 7, ar trebui să ai o reducere de 2,5-2,6 din PIB. Sunt cifre aproximative, că nu am încă construcția bugetului și nu avem nicio confirmare oficială de la Ministerul Finanțelor privind execuția bugeatră în 2024.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News