ANALIZĂ Trei lucruri de reținut din noul proces al lui Donald Trump

Donald Trump
Sursa foto: X

Donald Trump a fost pus din nou sub acuzare, pentru a patra oară în acest an, de data aceasta pentru tentativa de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 în statul Georgia.

Actul de acuzare cuprinde 41 de capete de acuzare – 13 împotriva lui Trump – și acuzații împotriva unor avocați ai lui Trump, printre care Rudy Giuliani și Sidney Powell și fostul șef de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows. Acuzația centrală de șantaj îi implică pe toți cei 19 inculpați. Acesta este al doilea act de acuzare care implică eforturi de anulare a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020. Iată care sunt cele mai importante trei lucruri de reținut din acest caz.

„Co-conspiratorii” sunt puși sub acuzare

Aceasta este prima anchetă în care aliații lui Trump sunt puși sub acuzare alături de fostul președinte al SUA. În total sunt 19 persoane implicate în această anchetă. Printre cei 18, în afara fostului președinte Trump, se numără cinci dintre cei șase coautori neindicați în rechizitoriul federal, în special fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani, care se confruntă cu 13 capete de acuzare proprii.

Alți inculpați sunt Sidney Powell, acuzat că a orchestrat o fraudare a mașinilor de vot în Coffee County, avocatul lui Trump, John Eastman, avocatul Kenneth Chesebro, aliat al lui Trump, fostul oficial al Departamentului de Justiție, Jeffrey Clark, pe care Trump a vrut să-l instaleze ca procuror general interimar și care a încercat să determine Departamentul de Justiție să susțină afirmații nefondate privind frauda electorală.

Actul de acuzare se concentrează pe declarații false

Una dintre principalele apărări ale lui Trump în cazul privind atacul de la Capitoliu, din 6 ianuarie, se centrează pe ideea că el doar și-a exercitat libertatea de exprimare și nu a îndemnat pe nimeni la revoltă. Dar această apărare nu va funcționa la fel de ușor în Georgia, care are o interdicție legală în ceea ce privește realizarea „unei declarații false, fictive sau frauduloase … în orice chestiune care ține de jurisdicția oricărui departament sau agenție a guvernului de stat”, așa cum notează The Washington Post.

Această lege este prezentă în rechizitoriu, expresia „declarație falsă” apărând de peste 100 de ori, inclusiv ca acuzații individuale și ca parte a presupusului șantaj. Inculpați precum Trump și Giuliani sunt acuzați că au făcut declarații false cu privire la frauda electorală în mod public, în dosare juridice, în audieri în Georgia și în alte părți.

O altă infracțiune frecvent inclusă este solicitarea de încălcare a jurământului public de către un funcționar public. În esență, acest lucru echivalează cu a cere cuiva să își încalce îndatoririle pe care le-a depus sub jurământ. Cel mai notabil exemplu: Apelul lui Trump din 2 ianuarie 2021 către secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, în timpul căruia i-a spus lui Raffensperger că trebuie să „găsească” suficiente voturi pentru a anula rezultatul alegerilor. Meadows a fost, de asemenea, pus sub acuzare pentru rolul său în acest apel.

Impactul politic ar putea fi considerabil

Acest proces, spre deosebire de celelalte, ar putea avea implicații politice substanțiale. Spre deosebire de procesele federale în care este implicat Trump, acest proces local ar putea fi televizat. Acest lucru ar trebui să asigure un grad ridicat de transparență, dar ar putea deveni totodată cel mai vizionat proces din istorie, iar implicațiile politice ar putea fi considerabile.

Totodată, atacurile lui Trump asupra martorilor ar putea crea probleme în conformitate cu legile din Georgia privind intimidarea martorilor, care permit eliberarea pe cauțiune doar dacă nu există „niciun risc semnificativ de intimidare a martorilor”. Prin urmare, procesul acesta ar putea fi unul cu ramificații multiple, în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din 2024.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: