Evaziune fiscală la firmele de ridesharing. DNA deschide dosar pentru trafic de influență

Sursa foto: Pexels

Mecanismele prin care în „ridesharing” se face evaziune fiscală. Șmecherii deschid și închid firme pe bandă rulantă, evitând taxele.

Firmele care fac transport alternativ în România, sub umbrela UBER și BOLT, sunt urmărite de Antifraudă, încă de anul trecut, după ce taximetriștii au adunat informații și le-au explicat autorităților de control cum funcționează mecanismul prin care se evită plata taxelor și a impozitelor către stat în „ridesharing”. În dosar au apărut și „șmecherii” care au încercat să se îmbogățească de pe urma dosarelor de la DNA, prin trafic de influență, dar au fost prinși, în urma unui flagrant delict. La începutul acestei săptămâni au fost reținute două persoane, într-un dosar de trafic de influență, după ce au cerut de la unul dintre inculpați 500.000 de euro șpagă, să-l scape de procurori. Dosarul de la DNA vizează o fraudă de peste 1 milion de euro, bani pe care statul nu i-a primit din taxe și impozite, numai prin 10 firme care au plătit la negru peste 1.000 de șoferi. Ancheta se va extinde.

În decembrie 2024, DNA a deschis un dosar în care erau cercetate șase persoane pentru înfiinţarea a zece societăţi comerciale de transport alternativ prin care au încasat venituri nedeclarate pentru care nu au plătit taxe și impozite către statul român, prejudiciul depășind 1 milion de euro. Acțiunea DNA a pornit de la explicațiile pe care le-au oferit autorităților transportatorii autorizați și taximetriștii, în urma cărora ANAF a făcut plângere la DNA.

Transportatorii autorizați și taximetriștii au transmis periodic, în ultimii 10 ani, informări către autoritățile statului, în legătură cu neregulile din domeniul transportului alternativ, dar anchetele s-au deschis târziu, după ce au fost aduse dovezi ale fraudelor din acest domeniu. Reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au avut mai multe întâlniri cu ANAF, pentru a descrie mecanismele prin care se fac aceste fraude. Astfel s-a ajuns la anchete, în mai multe dosare de fraudă fiscală.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: