O misiunea a FMI va efectua o vizită în București în perioada 3-7 februarie. O echipă a Fondului Monetar Internațional se va întâlni cu reprezentanții noului Guvern, dar și cu oficiali ai Băncii Naționale a României pentru a analiza evoluțiile economice și financiare recente și pentru a actualiza perspectivele macroeconomice ale țării noastre, informează un comunicat oficial al FMI.
Misiunea va fi condusă de Joong Shik Kang, care l-a înlocuit pe Jan Kees Martijn ca șef al misiunii în România. Martijn a fost repartizat pe un nou post, în conformitate cu politicile interne ale FMI.
Joong Shik Kang, cetățean sud-coreean, este în prezent șeful misiunii pentru România și Grecia. Anterior, a fost șeful misiunii pentru Hong Kong SAR și șeful adjunct al misiunii în China. A studiat economia la Universitatea Națională din Seul și are un doctorat în economie la Universitatea din Wisconsin-Madison.
Ieri, 15 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, că legea bugetului va fi trecută prin guvern și înaintată Parlamentului până la finele lunii ianuarie, urmând ca bugetul pentru 2025 să fie construit pe o abordare prudentă, care să permită închiderea anului cu un deficit de 7% și un echilibru în investiții. Totodată, suma alocată investiţiilor este majorată nominal de la 120 miliarde la aproximativ 132 miliarde de lei.
Reamintim că România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare fiscală de şapte ani în loc de patru.
- Pentru cinci dintre cele 20 planuri pe termen mediu care au fost evaluate pozitiv de Comisie, traiectoria cheltuielilor nete se bazează pe o prelungire a perioadei de ajustare de la patru la șapte ani. Prelungirea este susținută de un set de angajamente în materie de reformă și investiții incluse în planuri. În toate cele cinci cazuri, Comisia a evaluat că măsurile incluse în planuri îndeplineau criteriile pentru a justifica o prelungire. Este vorba despre planurile pe termen mediu ale Finlandei, Franței, Italiei, Spaniei și României.
De asemenea, România va fi supusă în 2025 unui bilanț aprofundat pentru identificarea dezechilibrelor macroeconomice, în contextul publicării celei de-a doua părți a pachetului de toamnă al Semestrului European.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News