Cine este parlamentarul USR care a semnat pentru a începe procedura de suspendare a lui Iohannis

Sursa foto: x

Un parlamentar USR a semnat pentru a începe procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Este vorba despre deputatul Emanuel Ungureanu (foto), cel care consideră că premierul Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor sunt vinovaţi pentru „coruperea alegătorilor”, dar şi alte infracţiuni, motiv pentru care a depus o plângere penală împotriva lor la Parchetul General.

Emanuel Ungureanu

Și-ar fi angajat nevasta și fratele în spitale de stat

Fratele și soția deputatului USR de Buzău Emanuel Ungureanu ar fi fost angajați în spitale de stat în anul 2021, potrivit „Gazeta de Cluj”.

Conform sursei citate, Comitetul director al Spitalului Clinic Căi Ferate din Cluj-Napoca a analizat oportunitatea angajării și a decis aprobarea încheierii unui contract de colaborare de tip persoană fizică autorizată (PFA) pentru servicii de asistență medicală, apoi angajarea pe perioadă determinată, la data de 23 decembrie 2021, cu două zile înainte de Crăciun, a asistentului medical generalist Cornel Ungureanu, un fost operator bancar, cu experiență zero în sistemul medical, cu toate că, în anunțul de angajare, se cerea clar ca viitorul ocupant al postului să aibă cel puțin 5 ani vechime în specialitate.

Mai mult decât atât, se poate spune că anul 2021 a fost un an foarte bun pentru familia deputatului USR Emanuel Ungureanu, pentru că nu doar fratele deputatului a fost angajat în sectorul bugetar sanitar, ci și soția acestuia, medicul Loredana Ungureanu, care a fost angajată cu integrare clinică, fără concurs, adică pe pile, de conducerea controlată de progresiști de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, după o așteptare de opt ani în care aceasta a tot încercat să se angajeze.

De altfel, Emanuel Ungureanu a făcut tot ce i-a stat în putință să o integreze pe soția sa în sistemul public de sănătate. L-a angajat pe șeful corpului de control, Constantin Dina, ca și consilier la cabinetul său de parlamentar. Dina a fost cel care a coordonat structura care a propus ca fostul manager al spitalului clujean să fie demis din funcție. Între fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și deputat au existat mai multe conflicte, iar la un moment dat, primul a dezvăluit că tot ce face Emanuel Ungureanu împotriva lui este de fapt o „vendetă personală” pentru că nu a angajat-o pe soţia acestuia la Spitalul Judeţean, mai spune sursa citată.

Procedura de suspendare a președintelui

Articolul 95 din Constituția României prevede procedura prin care președintele poate fi suspendat:

În cazul săvârşirii unor fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.

Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Cele trei partide din dreapta radicală au același număr de parlamentari cât au împreună PNL, USR și UDMR

Din totalul de 446 de deputați și senatori aleși în 1 decembrie, 162 vin din partea partidelor de dreapta radicală: AUR, SOS și POT. Același număr de mandate îl au și PNL, USR și UDMR la un loc.

Pentru a obține o majoritate (necesară pentru suspendarea președintelui, de exemplu) în Parlamentul României este nevoie de 234 de voturi.

AUR a depus marți o cerere la Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului pentru convocarea Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, pentru „a putea începe procedura de suspendare” a președintelui Klaus Iohannis.

Mandatul președintelui Klaus Iohannis s-a încheiat în 21 decembrie 2024, dar Curtea Constituțională a decis că acesta rămâne în funcție până la depunerea jurământului de către următorul președinte. Coaliția de guvernare a stabilit ca următoarele alegerile prezidențiale să aibă loc în 4 mai (primul tur) și 18 mai (turul doi).

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: