Călin Georgescu, incapabil să-și argumenteze propriile declarații

Inquam Photos / Malina Norocea

Ați observat, probabil, că mai toate afirmațiile lui Călin Georgescu sunt scurte, neclare și ne lasă cu întrebarea ”ce-a dorit, de fapt, să spună autorul?”. Sunt mereu controversate și mereu deficitare la capitolul argumentație. Pentru că, cel mai probabil, el nu o deține.

Și totuși, cum ”prind” la public mesajele sale, dacă nu se bazează niciodată pe fapte reale și pe argumente concrete? O explicație ar fi că se folosește extrem de cinic de patriotismul românilor și de lipsa de timp pentru a verifica informațiile alarmiste cu care ne bombardează.

Să luăm câteva exemple recente, chiar din 2024:

Originea denumirii Fâșiei Gaza

”Ce vedeți acolo pe culoarul acela maritim care pleacă de la Siria, Beirut, Liban și Gaza… De ce îi spune Gaza? De la gaz, da’ nu prea se vorbesc de lucrurile astea” (”Realități cu Niculescu”, YouTube)

Este, poate, printre cele mai amuzante și ilogice declarații, prin asocierile lingvistice care pare că au condus la ea. Georgescu este de părere că dacă în limba română există cuvântul ”gaz” și Fâșia Gaza dispune de niște rezerve offshore de gaz natural (descoperite abia prin anul 2000), cu siguranță denumirea de ”Gaza” (care e mult mai veche de anul 2000) provine din… limba română. Bineînțeles că sursele istorice îl contrazic, cuvântul semnificând, de fapt, ”putere” în limbile semitice.

Lucian Blaga, ”interzis” în România

”Este ceea ce Blaga spunea, nu vreau, nu sfărâm, cupola lumii (…) Exact, corola de minuni a lumii, nu vreau să ucid prin mintea mea lucrurile pe care le întâlnesc în cale, ochi, în flori, pe buze sau morminte. Deci este răsunător ce a spus Blaga și gândiți-vă că Lucian Blaga este unul din principalii interziși in Romania. Deci nu vreau să sfărâm corola de minuni a lumii e esențial, asta este legătura” (Podcast Gojira HappyFish TV)

Aici avem de-a face cu un neadevăr și mai multe probleme. Lucian Blaga nu este deloc interzis în România, ci se predă în continuare în școli și se regăsește pe bancnota de 200 de lei. Chiar poezia pe care Georgescu se chinuie s-o citeze face parte din programa pentru Bacalaureat, inclusiv pentru cel din 2025, la capitolul operelor lirice moderniste/ expresioniste.

Cel mai probabil Georgescu n-ar obține notă de trecere la Bac dacă această declarație ar reprezenta răspunsul său la unul dintre exerciții, din două motive: reproduce greșit versurile poeziei și nu poate explica logic și cursiv la ce se referă când spune că ”e esențial (…) asta este legătura”. Legătura cu ce?

”Eolienele nu produc energie, sunt la nivel de 0.01%”

“Nu produc eolienele energie, eolienele sunt la nivel de 0.01%. Ce produce energie este energia din apă, energia din cărbune, astea sunt elementele primare. Cine v-a spus de energia eoliană vă spun că nu este așa și este o demonstrație precisă” (Fanatik, dialog cu Mihai Tatulici)

Să le tratăm pe rând. Potrivit unei companii de specialitate, în 2023, energia eoliană reprezenta 13,71% în mixul energetic al României. În 2024, aceasta a urcat la 19%, potrivit ministrului energiei, Sebastian Burduja. La nivel european, o analiză Reuters preconizează că în 2025 eolienele vor depăși, pentru prima dată, centralele pe bază de cărbune la producția de electricitate. În plus, energia eoliană are avantajul de a fi o sursă inepuizabilă, regenerabilă de energie, nu determină emisia de gaze cu efect de seră și nu necesită o cantitate mare de apă pentru producția de electricitate.

”Capitalismul este egal cu comunismul”

“Este una și același lucru: capitalismul este egal cu comunismul, nu există nicio diferență” (Fanatik, dialog cu Mihai Tatulici)

Vom trece cu vederea dezacordul din debutul frazei, pentru că e mult mai grav ce se întâmplă după el. Dacă ar fi câștigat alegerile, Georgescu ar fi fost, poate, singurul președinte din lume care nu știe deloc istorie.

Încă o disciplină la care ar pica Bac-ul, dacă l-ar susține acum. Există atât de multe deosebiri între sistemul comunist și cel capitalist și atât de facil de identificat cu o simplă căutare pe Google, încât nu le mai prezentăm aici.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: