Zi record în România: Cel mai mare consum de gaze din această iarnă

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Datele operatorului sistemului național de gaze Transgaz arată că, azi, România consumă 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, sursele fiind producția internă curentă, gazele extrase din depozitele de înmagazinare subterană dar și importurile.

Astfel, producția internă este de 24,4 milioane de metri cubi azi, extracția de gaze din depozite se face la un nivel de 25,1 milioane de metri cubi și, în plus, România importă prin sud, din Bulgaria, un volum destul de mare comparativ cu ce am văzut până acum în această iarnă – 8,6 milioane de metri cubi – nu știm dacă este gaz rusesc ajuns în Europa prin singura conductă prin care mai poate ajunge, Turk Stream, sai de altă origine. Din sistemul românesc ies, așa cum se întâmplă zilnic de la începutul anului, gaze către Republica Moldova – 4,1 miloane de metri cubi, deci mai puțin de jumătate din cât importă rețeaua romînească, și un volum ceva mai redus decât cele cel puțin 5 milioane pe care le-am văzut aproape zilnic.

Așadar, consumul României este de azi de 54 de milioane de metri cubi de gaze. Solicitat de noi, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a confirmat că este cel mai mare consum zilnic de când a început actualul sezon rece.

Iată situație sistemului azi, conform datelor Transgaz:

Consumul mare este generat probabil de temperaturile scăzute dar și de producția de energie electrică și termică a centralelor pe gaze. Potrivit datelor Transelectrica, în această dimineață gazul este principala sursă de producție de energie electrică a țării, cu o putere livrată în SEN de circa 1.900 MW.

În ceea ce privește stocurile de gaze, depozitele din România erau pline la un nivel de 57%, date valabile la 14 ianuarie, nivel mai mic decât media europeană de 64%, dar România are avantajul producției interne curente. Nivelul de extracție de azi, puțin peste 25 de milioane de metri cubi, este mai mic decât volumul maxim care poate fi extras zilnic, care este de 29-30 de milioane de metri cubi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: