Doar 1% dintre primării au venituri mai mari decât cheltuielile

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Reforma administrativ-teritorială e un subiect discutat de peste treizeci de ani în spațiul public. Guverne la rând au propus proiecte, sub diverse forme, însă nevoia eficientizării administrației publice, prin costuri mai mici și servicii mai bune, se lovește de interesele partidelor politice și ale baronilor locali. Așa se face că am rămas cu aceeași împărțire a teritoriului ca în epoca ceaușistă. Acum, PSD vine cu o nouă propunere: localitățile mici, cu mai puțin de 3.000/4.000 de locuitori, să fie comasate. Aparenta îngrijorare a Guvernului din pricina cheltuielilor mari la nivelul administrațiilor locale nu îi impresionează pe primarii de comune, însă.

  • Asociația comunelor consideră că guvernanții încearcă să genereze o temă falsă prin care să distragă atenția de la problemele principale, cum ar fi lipsa unei reforme fiscale consistente. Mai mult, o astfel de inițiativă ar putea duce la pierderea identității culturale a unor localități, spun reprezentanții comunelor.

1968 – Epoca Ceaușistă

În această perioadă are loc ultima reformă administrativ-teritorială majoră din România. S-au desființat regiunile și raioanele și s-a revenit la împărțirea pe județe (care fuseseră desființate de autoritățile comuniste).

Din anul 1968, teritoriul României a fost împărțit în 39 de județe, plus municipiul București. În 1981 s-au înființat încă două județe, județul Giurgiu și județul Călărași. Acum avem 41 de județe, 103 municipii (inclusiv București), 320 de orașe și 2.859 de comune.

Guvernul Ciorbea a venit pentru prima dată, în 1997, cu o propunere de reorganizare teritorială, 8 regiuni de dezvoltare mari, în loc de județe. În 2003, tema a fost abordată și de Guvernul Năstase, fără vreo concluzie.

În 2011, Emil Boc redeschide subiectul și PDL propune ca România să aibă doar opt județe, pe modelul regiunilor de dezvoltare. Proiectul e abandonat, apoi reluat și inclus în programul de guvernare 2013-2016 al USL, devenit temă de campanie. Proiectul prevedea ca teritoriul României să fie împărţit în opt regiuni, cu reşedinţele la Bucureşti, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj Napoca, Brăila, Timişoara, Craiova, Călăraşi, iar fiecare regiune să fie formată din două sau mai multe judeţe.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: