Românii, printre cei mai fericiți din Europa. Ungurii și bulgarii sunt foarte triști, față de noi. De ce? Ratingul mediu de satisfacție privind calitatea vieții în UE a fost de 7,3, pe o scară de la 0 la 10. România e, din acest punct de vedere, surprinzător de bine.
Ratingul mediu de satisfacție privind calitatea vieții în UE a fost de 7,3, pe o scară de la 0 la 10. România (cu 7,7) pare, din acest punct de vedere, surprinzător de bine, faţă de cum e în realitate.
Satisfacția privind calitatea vieţii poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, nivelul de educație, familia și situația financiară.
Dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene, 15 au avut evaluări egale sau peste media UE. Finlanda a avut cel mai mare rating, cu 7,8, urmată de Belgia, Austria, România și Slovenia (fiecare cu 7,7), conform Eurostat.Cele mai scăzute evaluări au fost înregistrate în Bulgaria (5,9), Letonia și Grecia (ambele cu ratingul 6,9).
În general, toate țările, cu excepția Bulgariei, au avut un rating mediu de satisfacție cu viața de peste 6, ceea ce înseamnă că respondenții la sondaj s-au declarat mai degrabă mulțumiți decât nemulțumiți.
Cel mai prost, la acest capitol, stă Bulgaria (5.9). Este cunoscut faptul că Bulgaria este statul cu cel mai scăzut nivel de trai din UE, chiar dacă, din punct de vedere fiscal, stă excelent, aflându-se în antecamera Zonei Euro (EMT-2).
Dar stă excelent pentru că este sub consiliu monetar din 1998 şi, practic, nu Sofia stabileşte politica monetară, ci Banca Centrală Europeană, de la Frankfurt,
Preţul plătit de bulgari, în toţi aceşti ani, pentru consolidarea lor fiscală remarcabilă şi, uneori, excedentul lor bugetar, a fost buzunarul destul de gol.
Mai bine, dar tot sub România, stă Ungaria (7,2). Budapesta vine de foarte sus, datorită, în primul rând, faptului că a absorbit fonduri comunitare într-un volum foarte mare.
Aceasta a dus la edificarea de exemplu a unei reţele de autostrăzi ca în Germania, iar autostrăzile au canalizat afacerile, legând ţara de Occident.
Dar nu a fost de-ajuns, pentru că Ungaria are foarte mari probleme la capitolul democraţie. Şi aceste probleme au generat formarea unei oligarhii dense, care-l susţine pe premierul Viktor Orban.
Întrebarea este: de ce românii au sentimentul că stau aproape la fel de bine ca finlandezii sau belgienii?
Răspunsul nu este simplu.În primul rând, trebuie să înţelegem că românii au un comportament general schizoid: pe de o parte, se consideră cei mai buni, drepţi şi frumoşi (şi nu sunt astfel), iar pe de altă parte se consideră cei mai răi, corupţi şi urâţi (ceea ce iarăşi este fals).
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News