Lipsa consilierii în carieră, faptul că, raportat la populația generală, avem prea puțini absolvenți de studii superioare sunt doar două dintre problemele pe care le are educația în general, este de părere Daniel David, ministrul Educației și Cercetării.
„Acest lucru ne expune ca societate, fiindcă oamenii sunt vulnerabili la conspirații, la pseudoștiință și asta este, la un moment dat, o problemă de securitate națională. Noi trebuie să fim mai deschiși în zona de licență, să aducem cât mai mulți tineri, unii o să fie de șase, de șapte. Nu o să fie toți studenți buni, cum eram noi obișnuiți cândva, când erau puțini și buni. Dar și faptul că a stat trei ani într-o școală înseamă că s-a obișnuit să vorbească mai elegant, să se îmbrace mai bine, să fie mai sociabil, mai tolerant, învață ce înseamnă cultura în lumea de astăzi”, a afirmat Daniel David, invitat în studioul Puterea Știrilor.
Acesta a dat exemplul Irlandei, unde în jur de 40-50% din populație a urmat sau urmează o formă de învățământ superior.
„Asta nu înseamnă că toți tinerii trebuie să urmeze studii superioare și de aceea există și filiera vocațională și filiera foarte importantă tehnologică pentru zona tehnică, legată de servicii, de ospitalitate. Un lucru important, astfel încât după clasa 11-a ei pot să primească nivelul de calificare 3, cu care pot intra pe piața muncii. Dacă mai fac încă un an, vor primi exact ca cei de la filiera teoretică. nivelul de calificare 4, în care vor putea alege dacă intră pe piața muncii sau fac studii superioare. Deci, altfel spus, mecanismul există”, a explicat Daniel David.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News