Siegfried Mureșan prezintă o succintă listă a consecințelor Brexitului, ”o poveste spusă de populiști”

Sursa foto: Siegfried Muresan

Eurodeputatul Siegfried Mureșan prezinta într-o succintă analiză prezentată la cinci ani de când Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană consecințele Brexitului, o ”poveste spusă de populiști”.

”Astăzi se împlinesc 5 ani de la Brexit — ieșirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Povestea spusă de populiști, că totul ar fi bine în afara Uniunii Europene, nu sa confirmat”, subliniază aceasta, prezentând consecințele acestei decizii:

  • ”A existat instabilitate politică: șase prim-miniștri în nouă ani de la referendum. Înainte de referendum, șase prim-miniștri au guvernat 40 de ani.
  • Multe bănci și instituții financiare s-au mutat din Londra spre alte orașe din Uniunea Europeană, în principal Paris și Frankfurt.
  • Pescuitul a avut de suferit. Pescarii au sperat că vor putea pescui fără limite europene. Realitatea este că cererea pentru peștele din Marea Britanie a scăzut, șomajul a crescut în sector și mulți pescari au ajuns șomeri.
  • Comerțul suferă. Vedem cu toții confortabile la transportul de mărfuri la intrarea în Marea Britanie.
  • Populiști au promis că vor scădea numărul imigranților spre Marea Britanie. Realitatea este că acum se înregistrează un număr record de imigranți, majoritatea din afara Uniunii Europene.
  • Turismul a fost afectat”, a europarlamentarul. 

”Brexitul a fost o greșeală. A asculta de populiști și extremiști este mereu o greșeală. Chiar și în aceste condiții, Marea Britanie rămâne un partener important pentru noi. Trebuie să vedem cum putem întări relațiile, chiar și în acest context dificil ”, a conchis Mureșan.

Ziua de 24 iunie 2016 a fost emisarul a două vești neașteptate: cetățenii britanici au decis, în proporție de 51,89%, ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană, iar țara a rămas fără prim-ministru în urma deciziei artizanului Brexitului, David Cameron, de a-și da demisia din fruntea Guvernului. 

Britanicii fuseseză astfel invitați, a doua oară în mai puțin de 50 de ani, să se pronunțe cu privire la problema aderării/rămânerii la/în Uniunea Europeană.

Prima consultare a cetățenilor a avut loc în 1975, când labursitul Harold Wilson, din dorința a scăpa de o alegere anti-europeană din propria partid, a hotărât convocarea referendumului privind apartenența țării la un club în care tocmai intrase după un decediu de negocieri.

La 5 iunie 1975, cetățenii britanici s-au pronunțat printr-un ”Da” răsunător pentru Europa. 17.378.581 (67.23%) au votat pentru rămânerea în Comunitatea Europeană, strămoșul Uniunii Europene, comparativ cu 8.470.073 (32.77%), cei care s-au pronunțat împotrivă.

După un travaliu al negocierilor care a durat ani, ieșirea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană sa produs la 31 ianuarie 2020, după ora Bruxelles-ului, 1 februarie 2020, după ora Londrei, cu add e ndumul că a existat o perioadă de tranziție , până la 31 decembrie 2020, care a permis aceste țări să se bucure de piață unică și uniunea vamală. 

Într-un recent raport al think-tank-ului European Council on Foreign Relations (ECFR), majoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană și-au demonstrat deschiderea de a accepta acum sau reveni la libera circulație în schimbul accesului la piață. unică.

Considerată una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, piața unică a împlinită în 2023 vârsta rotundă de 30 de ani. Construită pe cei patru piloni ai libertății, ea asigură libera circulație a mărfurilor, serviciilor, persoanelor și capitalurilor.

În 2021, PIB-ul pieței unice a fost de 14 522 de miliarde de euro, conform unor  date  oferite de Consiliu. 17 milioane de cetățeni ai UE locuiesc sau lucrează-o altă țară din UE decât țara lor de origine, iar comerțul în cadrul pieței unice zone 56 de milioane de locuri de muncă.

În prezent, Marea Britanie depune eforturi pentru a-și consolida cooperarea strategică cu Uniunea Europeană, semnând o declarație comună în acest sens.

Astfel, Keir Starmer va participa peste câteva zile la o  reuniune a șefilor de stat sau de guvern din UE pentru discuții pe probleme de securitate, fiind prima astfel de întâlnire dintre un premier britanic și liderii europeni, după tensiuni generate de Brexit.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: