METEO Temperaturi istorice de peste 30 de grade Celsius, în luna februarie

Sursa foto: Freepik

Luna februarie aduce temperaturi record și pare să anunțe un an 2025 la fel de călduros, dacă nu chiar mai mult decât a fost 2024. Experții în meteorologie deja avertizează că una dintre țările UE ar putea avea un februarie atipic.

Se vorbește de temperaturi istorice, de peste 30 de grade Celsius în unele regiuni din țară.

Germania se așteaptă la temperaturi record în februarie 2025

Chiar dacă vremea caldă la mijlocul iernii nu este un fenomen neapărat nou, meteorologii spun că frecvența cu care se succed zilele cu temperaturi mari trebuie să ne îngrijoreze.

În urmă cu aproape 120 de ani, Germania a mai experimentat un februarie neobișnuit de cald: în Arnsberg (Renania de Nord-Westfalia), temperaturile au atins 24,5°C, iar în Jena (Turingia), au urcat până la 23,1°C, scrie ziarulromanesc.de.

Acum, în februarie 2025, prognoza sugerează că ar putea fi temperaturi și mai ridicate. Din câte se pare, schimbările climatice joacă un rol esențial în această evoluție a vremii.

Anticiclonul Omega, care se va forma în următoarele săptămâni, ar putea atrage mase de aer cald din sudul Europei deasupra țărilor din vest, provocând temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă a anului.

Pericolul este foarte mare

Specialiștii spun că efectele negative ale acestor temperaturi neobișnuite sunt considerabile. Dacă este prea cald în mijlocul iernii s-ar putea perturba ritmul natural al plantelor și animalelor, afectând ecosistemele și agricultura.

De asemenea, o iarnă blândă poate duce la perioade de secetă severă de-a lungul verii, crescând riscul incendiilor de vegetație și reducând rezervele de apă.

În fine, hotelierii sunt îngrijorați deoarece o schimbare bruscă de temperatură înseamnă un sezon compromis pentru cei care administrează domenii schiabile. În locul unor pârtii pline de zăpadă și bătăi cu bulgări, turiștii vor sta la grătare în aer liber, după cum scrie și Karlsruhe-insider.de.

Nu se știe cât timp va dura acest fenomen, dar cert este că astfel de episoade extreme vor deveni din ce în ce mai frecvente. Iar omenirea nu reușește, iată, să stopeze schimbările climatice produse.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: