Profilul psihologic al lui Călin Georgescu conturat de un celebru medic psihiatru: „Rolul unui personaj psihopat”

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

În contextul ultimelor declarații făcute de Călin Georgescu, care a spus că România ar trebui să-și ceară înapoi teritoriile aflate între granițele Ucrainei, un medic psihiatru i-a conturat acestuia profilul psihologic. „Nu avem voie să facem publice aceste informații. Cu o excepție însă…”, a precizat acesta.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a precizat pentru „Adevărul” că unui medic îi este interzis să comenteze starea de sănătate a pacienților săi, așa cum nu are voie să comenteze nici starea de sănătate mintală a celor din jur. Sunt lucruri care țin de etică, de morală. Dar există și excepții: „Nu avem voie să facem publice aceste informații. Cu o excepție însă: când persoana respectivă reprezintă un potențial pericol public, care ar putea pune în primejdie ordinea socială”. 

În caz contrar, oamenii nu vor deveni decât niște victime ale unei escrocherii. Iar pentru ca această idee să fie cât mai bine înțeleasă, medicul vine cu un exemplu. „Să presupunem că un escroc care vinde tigăi într-o primă fază reușește să vândă 2.000 de tigăi unei populații naive până când escrocheria este dată în fapt. În perioada în care este investigat, dar încă nu a fost găsit vinovat de escrocheria cu tigăile, el continuă să susțină ideea că nu a înșelat pe nimeni, iar afacerea lui este cât se poate de curată. Mai decât atât, el își face reclamă noilor cumpărători spunând că deja a vândut 2.000 de bucăți. Deși, între timp, a apărut această acuzație de escrocherie”.  Și încă un aspect: în tot acest timp, personajul nostru fictiv persiflează, ia în derâdere întregul mecanism prin care justiția se ocupă de escrocii ca el. „Și râde pentru că beneficiază de prezumția de nevinovăție, că mecanismul prin care justiția îl anchetează este slăbit sau nu i se aplică. Aceasta este arta escrocheriei”, explică specialistul făcând referire la Călin Georgescu.

„Personajul Georgescu, un pericol pentru România”

Medicul consideră că personajul Călin Georgescu este un pericol pentru România. „Și atunci, în fața unui pericol suntem obligați, ca buni profesioniști, să vorbim. Este credința mea că acest om și-a invalidat candidatura și este dorința mea că acest om să iasă din viața politică. Poate să rămână în viața publică, poate să țină seminarii, poate să continue să își vândă tigăile, din punctul meu de vedere. Într-o democrație oricine poate să vândă tigăi”.  

Paternalismul psihopat, grando-maniacal care caracterizează personajul jucat de Călin Georgescu pleacă de la ideea că el știe tot și tu nu știi nimic, explică medicul. „Analizând discursul personajului Călin Georgescu, în orice ieșire publică pe care a avut-o el a explicat de la început că este a tot cunoscător, că cei din jur se înșeală, dar el le va spune care este adevărul, îi va lumina”.

Este un om care practică o tehnică retorică pe care o observi și la alți populiști. „Încep toți prin a-ți spune că te înșeli, că ești inferior dar prin bunăvoința lor îți vor arăta calea, lumina, adevărul și, mai mult, dacă te alături lor, or să-ți facă un cadou”.

Călin Georgescu trebuie analizat urmărind două mari aspecte: personajul și omul, cel care se ascunde în spatele personajului și îi dă viață „Personajul Călin Georgescu are un discurs convingator, fluent dar întortocheat, lipsit de substanță, care maschează insuficiențe intelectuale, educaționale, unele dintre ele profunde”. 

Acest personaj prinde dimensiuni diabolice prin iuțeala cu care trece de la abstract la concret. „O să vă dau un exemplu. Să zicem că discutăm despre problemele fundamentale ale umanității. Și Călin Georgescu spune că soluția este foarte simplă. Și că nimeni nu ar trebui să-și bată capul pentru că el a descoperit un elixir. Elixirul este despre mâncare, băutură și curent. Vorbim aici despre o super-simplificare dusă în caricatură. Însă, în rândul anumitor oameni, acest lucru prinde”.

Personajul pe care îl joacă public Călin Georgescu întrunește criteriile pe care le regăsim la persoanele cu personalități psihopate, mai spune medicul psihatru. „Stilul perseverativ este parte a personalităților psihopatice. Un psihopat este o mașină de învățat dar, deși învață din greșeli, perfecționează o singură rețetă. Nu poate să iasă din matricea rețetei originale.  Este o persoană care în anumite momente are fantezia că poate constrânge realitatea să se potrivească ideii lui de lume internă. Psihopații au o mare dificultate în a accepta că oamenii nu sunt de acord cu ei sau că lumea nu se potrivește teoriilor lor. Vor continua să acționeze din reflex, nu din judecată critică. Sunt capabili de judecată critică, dar aceasta nu este informată emoțional, moral și nu este adaptativă. 

Diferența dintre personajul Georgescu și omul din spatele măștii

Personajul Georgescu are o dimensiune dictatorială, tiranică, extremistă și profund patologică, a mai precizat medicul. „Personajul este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist. Persoana din spatele său este una egotistă, submisivă și pulsională”.

A fost convins să joace acest rol de către un păpușar care știut pe ce butoane să apese: „Ego-ul său este unul extrem de puternic. Principala dimensiune pe care persoana a fost încurajată să formeze personajul pe care îl joacă este ego-ul. Apoi, dacă stai să te gândești la stilul de viață a lui Călin Georgescu, preda la Pitești la o facultate obscură pe un salariu modest. Și nu știm de ce pitești și nu știm de ce pe bani respectivi. Deci nevoia de bani este acolo”.

Omul din spatele măștii este..doar o marionetă. „Întrebarea este dacă în planul personalității sale Călin Georgescu chiar este mânat de o reformă ideologică. Este percepția și opinia mea că nu. Omul spune foarte bine poezia, dar nu este un om care să fie pătruns fanatic de poezia respectivă. În chimb, e bun să polarizeze fanatism în audiență și să electrizeze audiența. Un bun actor care îl joacă pe Hamlet electrizează audiența, dar asta nu înseamnă că doarme noaptea gândindu-se la a fi sau a nu fi”.  

Ce este grav este însă faptul că omul din spatele măștii începe să se confunde cu personajul pe care îl joacă. „Cumva, el nu mai e în momentul ăsta conștient de unde se termină rolul său și unde începe viața lui reală”. 

Călin Georgescu, un om profund dependent de soția sa: „Ar fi un nimic fără ea”

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu consideră că soția lui Călin Georgescu este „creierul” relației dintre ei. „Este persoana lucidă, este persoana puternică, este persoana care a avut voința, diligențele, resursele și în cele din urmă dorința să-l susțină, să-l tragă după ea în toți acești ani. Călin Georgescu, omul, este nimic fără ea. Este un om profund dependent de ea și profund îndatorat ei. Este un om care nu iese din cuvântul ei. Este un om care o divinizează din punctul ăsta de vedere”.

Este foarte greu să ții pasul cu o femeie de succes, mai spune medicul. „Acest om nu știe cât costă o pâine. Pentru că a fost întotdeauna ținut într-un cocon. Acest om nu a plătit niciodată la pompă. N-a făcut niciodată plinul la mașină. Seamănă în discurs, dar nu seamănă în personalitate, pentru că soția sa nu are această dimensiune sociopată a personalității”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: