Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, sâmbătă, că se aşteaptă că toate societăţile şi companiile de stat să respecte decizia încheţării salariilor în acest an, chiar dacă cele care sunt pe profit şi cele listate la bursă pot avea alt regim. Cele care sunt, însă pe pierderi, trebuie să reevalueze situaţia, inclusiv a Contractelor Colective de Muncă negociate recent. Ministrul afirmă că nu are o problemă cu creşterrile salariale, inclusiv la Metrorex, dacă societatea le poate susţine fără subvenţii de la stat.]
Întrebat dacă se gândeşte la excepţii, după ce a fost anunţată îngheţarea pensiilor şi a salariilor, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că se aşteaptă ca toată lumea să se încadreze în reguli.
”Excepţiile nu le stabileşte Ministerul Finanţelor, s-au stabilit regulile generale la sfârşitul anului. Mă aştept ca toată lumea să se încadreze în aceste reguli generale. Cu siguranţă, companiile de stat care sunt listate la bursă sunt într-o altă situaţie, cu siguranţă, cele care sunt pe profit de ani de zile şi din dividende realizate plătesc statului român sume considerabile, sunt într-o altă situaţie. După aprobarea bugetului, probabil vom mai avea o analiză în coaliţie pe această temă. Important e ca companiile de stat care sunt pe profit să îşi poată desfăşura activităţile, în mod normal, fără perturbări, iar cei care sunt pe pierderi sau sunt exagerări, acolo să se aplice cu stricteţe nişte reguli ale bunului simţ şi reguli ale comportamentului normal într-o companie de stat”, a declarat Tanczos Barna.
Întrebat, de asemenea, dacă pentru companii precum Metrorex se gândeşte la excepţii de la Ordonanţa trenuleţ, Tanczos Barna a explicat că nu ar avea o problemă ca o astfel de companie să majoreze salarii, dacă o face din venituri proprii.
”Eu nu aş avea o problemă ca Metrorex să îşi majoreze de 10 ori salariile, pe an, dacă ar putea să acopere din venituri aceste creşteri salariale şi de fiecare dată nu ar fi nevoie de subvenţie din partea statului ca să supravieţuiască. Nu aş avea nicio problemă dacă toată ţara, toţi contributorii, toţi plătitorii de impozite, din Maramureş, Suceava, Iaşi, Timişoara, Constanţa, n-ar trebui să contribuie la Metrorex ca Metrorex să iasă pe zero, nu pe plus”, a declarat ministrul.
Acesta a precizat că situaţia este similară şi la alte companii: ”Nu aş avea o problemă la alte companii, să facă ce doresc, în Contractele Colective de Muncă, dacă ar fi capabile să trăiască de pe piaţă, în mod normal. Şi să aibă activitate profitabilă. Este inadmisibil ca o companie care merge în pierderi, să facă contracte colective de muncă cu majorări salariale nesustenanile. Eu cred că acele contracte trebuie renegociate, regândite de manageri raţionali şi de lideri de sindicat raţionali şi responsabili”, a mai spus ministrul Finanţelor.
Salariaţii din mai multe companii ale statului protestează în ultima perioadă faţă d eprevederile Ordonanţei trenuleţ.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News