VIDEO UPDATE PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu. „Îmi doresc ca această complicată poveste să aibă happy end”

Sursa foto: Lucian Rusu

UPDATE, ORA 13.38

Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale a fost validată, duminică, prin vot, în cadrul Congresului extraordinar al PSD. Astfel, acesta are acum susţinerea oficială a PNL, UDMR şi PSD. ”Ăsta poate fi începutul unei frumoase prietenii. În cazul nostru e puţin altfel, povestea e ceva mai interesantă, ceva mai spectaculoasă şi tot ce îmi doresc, nu doar pentru noi, ci pentru ţara noastră, e ca această lungă şi complicată poveste să aibă happy end”, a declarat Crin Antonescu.

Potrivit rezultatului anunţat de Bogdan Ivan pe scena Congresului extraordinar al PSD, din 5.928 de reprezentanţi convocaţi, au fost prezenţi 5.516. Au fost înregistrate 5.484 de voturi ”da”, 18 voturi negative şi 14 abţineri.

Astfel, candidatura lui Crin Antonescu a fost validată de Congresul extraordinar al PSD.

”Ăsta poate fi începutul unei frumoase prietenii. În cazul nostru e puţin altfel, povestea e ceva mai interesantă, ceva mai spectaculoasă şi tot ce îmi doresc, nu doar pentru noi, ci pentru ţara noastră, e ca această lungă şi complicată poveste să aibă happy end. Happy end înseamnă o România stabilă, cu un raport, în fine, normal, după 20 de ani, între preşedinte, Parlament, partide politice, deci cetăţeni. Mulţumesc mult tuturor!”, a transmis Crin Antonescu, după anunţarea votului.

UPDATE, ORA 13.08

Candidatul susţinut de coaliţia de guvernare la alegerile prezidenţiale Crin Antonescu a afirmat, în discursul ţinut la Congresul extraordinar al PSD, că ş-a propus să vorbească ”puţin, clar şi fără să dau frâu liber tentaţiilor polemice sau ironice”. ”Mulţumesc mult, domnule prim-ministru, nimeni, vreodată, în partidul meu, nu a vorbit atât de frumos despre mine. Nu e timpul trecut”, a continuat el.

„Mă bucur să fim asociați într-o misiune pe care ne-o asumăm conștient. Trăim într-un vârf al unei nemulțumiri și chiar isterii generale a ceea ce se numește sistem, împotriva partidelor, că știu sau că nu știu oamenii, împotriva democrației și libertății. Partidele care în acești 30-35 ani au asumat povara guvernării par a fi pentru mulți oameni răul cel mare al României. Eu sunt aici și am răspuns chemării dvs. și intru cu încredere în acest rol dacă o veți face pornind de la convingerea nu că partidele sunt minunate, că nu au dezamăgit, că nu m-au dezamăgit și pe mine, ci de la premisa că noi românii avem de ales între discursul falsei icoane făcătoare de false minuni care ne anunță că partidele vor dispărea și credința și dorința mea ca acest lucru să nu se întâmple”, a spus Antonescu, potrivit digi24.ro.

„Dispariția partidelor înseamnă dispariția democrației, acest Petrache Lupu nu ne spune ce se întâmplă mai departe după ce lichidăm partidele. Sunt aici și sunt onorat să fiu alături de dvs. pentru că așa cu bune, cu rele, aceste partide sunt cele care pot apăra ceea ce trebuie apărat în România și sunt cele care pot schimba ce se poate schimba, nu altcineva. Am văzut alternativele, nu îneleg de ce noi, cei care credem asta, sunt defensivi, de parcă am fi vinovați că apărăm democrația. Noi avem de gândit la un lucru clar: oameni simpli, activi sau rezerviști, simpli cetățeni sau politiceni trebuie să răspundem: dacă o anume rânduială a lucrurilor în casă trebuie să ne facă să dărâmăm casa sau să așezăm lucrurile. Nu văd de ce trebuie să fim defensivi, dvs., din nou, ați fost desemnați de români cu același vot al primului partid al României, partidul care în 35 de ani de democrației a obținut cele mai multe voturi ale românilor, aproape de fiecare dată. E partidul care a creat frustări, greșeli, dar a creat și toate aceste lucruri care astăzi ne duc în cea mai bună situație a României din istorie. Românii sunt astăzi cu adevărat europeni. Constat că unor geopoliticieni din jurul maestrului le-a rămas Uniunea Europeană prea mică. Noi avem nevoie să ne apărăm condiția de țară a UE, a NATO, a Parteneriatului cu Statele Unite”.

„Eu cred că marea bătălie pe care sper că o vom da împreună nu e doar cea electorală, ci începe după aceea, avem turbulențe majore în relațiile internaționale, în structurile vieții internaționale și avem și înăuntru de rezolvat lucruri. Eu cred că în ceea ce îl privește pe președinte, câteva lucruri trebuie clarificate: eu voi fi președinte puternic, nu prin încălcarea Constituției sau prin interpretarea ei abuzivă. Sunt și lucruri pe care nu le-am făcut, nu am sărit proclamând un principiu, așa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată, voi fi puternic prin agajament, atitudine și parteneriat. Nu e nimic ce poate face singur președintele, nu există niciun lucru de care președintele să nu se simtă responsabil. Pentru dvs., pentru partide, ca și pentru alte instituții, mesajul meu: Partener întotdeauna, niciodată complice. Sunt multe lucruri care trebuie puse în ordine. Nu mă refer la servicii secrete. Mă refer la elite care de 35 de ani au cerut de la forțe politice și statut, și prestigiu. E momentul ca președintele fără a avea autoritate să le întrebe: dar voi ce ați făcut pentru români? Despre mine și despre câteva convingeri ale mele vă pot spune: aceste convingeri nu pot influența legislația din România, am de gând să respect Constituția. Conducerea, în cea mai mare parte, o face Guvernul, iar președintele cooperează cu Guvernul. Vă spun ca să știți cu cine aveți de-a face, pe mine m-a ajutat viața să țin minte câteva lucruri. Știu ce înseamă să fii sărac, știu ce înseamnă să fiu copil din marginea țării, să n-ai pile, să crezi că drepturile tale sunt doar pe o foaie de hârtie”, a fost o parte din discursul lui Crin Antonescu.

UPDATE, ORA 12.54

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, duminică, în discursul ţinut la Congresul extraordinar al formaţiunii, că, în ceea ce priveşte candidaţii, ”nu există perfecţiune”. 

„Dar există alegeri potrivite. Iar Crin Antonescu este candidatul potrivit pentru aceste alegeri prezidenţiale care vor hotărî destinul României”, a arătat el.

După ce l-a prezentat pe Antonescu drept ”un om cu principii puternice care a ştiut să lupte pentru valorile sale şi care, în acelaşi timp, a putut să spună «Nu», cu toate costurile sale personale sau politic”, el i-a urat: ”Bine ai venit Crin, sper că ţi-a fost dor de PSD! Tu ai trăit timpurile când PSD-ul poate nu a fost corect faţă de tine, sau cu tine. Dar stai liniştit, eu am trăit timpurile când PNL-ul şi-a luat revanşa şi nu a fost corect faţă de mine!”.

”Noi la PSD nu am renunţat niciodată atunci când a fost greu. De aceea, trebuie să ne asumăm şi acum momentul cu la fel de mult curaj. A lăsa acum ţara pradă naţionalismului mistic ar fi o laşitate faţă de oameni şi o trădare de neiertat pentru viitorul României”, a afirmat Ciolacu, în discursul său.

Potrivit acestui, a repeta aceleaşi greşeli la alegerile prezidenţiale din mai ar însemna ”să dăm ceasul României înapoi cu 35 de ani”.

”De aceea, astăzi suntem obligaţi să venim în faţa românilor uniţi şi cu o alternativă corectă. Trebuie să venim în faţa românilor cu un om care are cu adevărat profilul prezidenţial. Un om capabil, cu experienţă, un om educat, un om onest şi patriot. Un om cu principii puternice care a ştiut să lupte pentru valorile sale şi care, în acelaşi timp, a putut să spună «Nu», cu toate costurile sale personale sau politice. Acest om este Crin Antonescu!”, a declarat Ciolacu.

Afirmaţiile sale au fost primite cu aplauze în sală.

”Bine ai venit Crin, sper că ţi-a fost dor de PSD! Tu ai trăit timpurile când PSD-ul poate nu a fost corect faţă de tine, sau cu tine. Dar stai liniştit, eu am trăit timpurile când PNL-ul şi-a luat revanşa şi nu a fost corect faţă de mine!”, i s-a adresat Ciolacu.

”E timpul să lăsăm trecutul în spate şi să ne respectăm cu toţii promisiunile. Am încredere că atât domnul preşedinte Bolojan, cât şi domnul preşedinte Kelemen Hunor îşi vor ţine cuvântul dat. Nu există alternativă. De data aceasta, încălcarea promisiunilor ar însemna ruperea acordului politic care stă la baza acestei coaliţii şi aruncarea României într-o aventură. Iar acest lucru cu siguranţă nu ni-l permitem!”, a subliniat liderul PSD.

El le-a spus social-democraţilor că Antonescu va fi un preşedinte al tuturor românilor.

”Ştiu, Crin Antonescu nu este membru PSD. Vă anunţ că nu este nici membru UDMR şi cred că după mai mult 10 ani nu cred că este la zi nici cu carnetul de membru PNL. Cred că după 20 de ani de eşecuri, trebuie să înţelegem cu toţii că ideea «să fie de-al nostru»” a fost complet falimentară. Domnul Crin Antonescu va fi preşedinte, deci va fi al tuturor românilor din ţara asta, indiferent de doctrină şi indiferent cu cine au votat. Ştiu şi că mulţi aţi vrea să avem de data aceasta candidatul perfect. Dar ştim cu toţii că doar cei care îşi spun cu aroganţă că sunt «aleşii» se cred perfecţi. Nu există perfecţiune. Dar există alegeri potrivite. Iar Crin Antonescu este candidatul potrivit pentru aceste alegeri prezidenţiale care vor hotărî destinul României. Crin Antonescu va câştiga pentru că este omul care foloseşte dialogul pentru a convinge şi nu arme precum ura şi anxietatea socială”, a susţinut Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a subliniat că nu a fost suficient pentru români că s-a investit masiv în drumuri expres sau autostrăzi, că s-a renunţat la vizele pentru călătoria în SUA sau că pot merge cu buletinul în Turcia sau intrarea României în Schengen.

”Românii îşi doreau de fapt un profil de preşedinte şi nu unul de premier”, a spus Ciolacu.

”Noi, oamenii politici, de multe ori ne uităm în oglindă şi ne vedem frumoşi, deştepţi, responsabili şi mai ales iubiţi. Din păcate, imaginea proiectată nu este aceeaşi cu modul în care ne percep mereu oamenii. Cred că a venit timpul să acoperim oglinzile propriului ego şi să le demonstrăm românilor că înţelegem, de această dată, ce defecte avem şi unde am greşit. Am crezut că este suficient să contruim autostrăzi, să pornim spitalele regionale, să facem dreptate pensionarilor şi să creştem veniturile românilor. Am crezut că este suficient să intrăm în Schengen, să ridicăm vizele pentru SUA sau să unim pentru prima dată toate provinciile istorice: Moldova, Ardealul, Oltenia, Dobrogea şi Ţara Românească, prin autostrăzi şi drumuri de mare viteză. Am crezut că este suficient să reuşim ca limba română să fie limbă oficială pentru românii din Ucraina şi R. Moldova, să obţinem recunoaşterea BOR din Italia sau să călătorim în Turcia doar cu buletinul”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a admis că a greşit când a crezut că este suficientă o bună guvernare.

”Am crezut, de fapt, că este suficient să avem o bună guvernare pentru a duce un preşedinte de stânga la Cotroceni după 20 de ani. Eu astăzi vă spun că am greşit. La fel cum au greşit în trecut şi Victor Ponta sau Adrian Năstase, doi prim-miniştri care au guvernat foarte bine România. Pentru că românii îşi doreau de fapt un profil de preşedinte şi nu unul de premier. Pentru realizările de la guvernare nu ne-a aplaudat nimeni. Din contră. Oamenii ne-au spus că asta era datoria noastră, pentru asta ne plătesc, pentru asta ne-au dat voturile. Acesta este de fapt rolul nostru şi fişa postului. O să vă spun că este foarte corect”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a afirmat că a greşit, personal, având încredere în parteneriatul cu PNL.

”Iar eu, personal, am greşit, am greşit că am avut încredere într-un partener care n-a găsit maturitatea de a respecta o înţelegere politică şi de a avea alegeri prezidenţiale atunci când i-am anunţat pe români, de a avea un candidat comun şi de a avea o listă comună la parlamentare după 3 ani de guvernare. Un lider politic care s-a lăsat dus de val şi a uitat că atunci când am mers împreună la alegerile europarlamentare am luat 50% din voturi. S-a pierdut momentul oportun, iar apoi orgoliile stupide au făcut să candidăm separat şi să ne umplem de noroi unii pe alţii în fiecare seară pe toate televiziunile. N-au mai contat realizările, pentru că am generat doar silă. Iar rezultatul a fost că românii ne-au întors spatele şi au îmbrăţişat alternativa carismatică a unui fals-Mesia. Da, am greşit. Dar nu în egală măsură. Unii au dispărut, în timp ce noi încă suntem aici şi ţinem frontul parcursului democratic al ţării noastre. Să renunţăm şi noi acum ar fi cel mai convenabil. Dar vă amintesc că am venit la guvernare în cel mai greu moment, când era pandemie şi criză energetică.

UPDATE, ORA 12.34

Deputatul PSD Victor Ponta participă, duminică, la Congresul extraordinar al PSD, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului, el solicitând în scris să aibă o intervenţie în cadrul reuniunii. ”Dacă mi se dă cuvântul voi vorbi. Dacă nu mi se dă cuvântul, o să vorbesc în faţa poporului”, a declarat el.

Victor Ponta a depus o solicitare pentru a avea o intervenţie în cadrul Congresului extraordinar al PSD. El a afirmat că nu a primit un răspuns la solicitarea de a lua cuvântul, dar a subliniat că el se află la Congres.

Întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale, Ponta a răspuns: ”Cred că românii vor altceva, nu vor trecut”.

Întrebat, de asemenea, despre declaraţii ale liderului PSD, Marcel Ciolacu, conform cărora el nu ar fi urmat să fie prezent la Congres, Ponta a replicat: ”De ce să nu vin la Congres? Sunt parlamentar şi am dreptul, conform statutului”.

El a menţionat că nu a mai discutat cu Marcel Ciolacu.

”Nu am mai discutat, dar sunt aici şi dacă mi se dă cuvântul voi vorbi. Dacă nu mi se dă cuvântul o să vorbesc în faţa poporului”, a susţinut Ponta.

UPDATE, ORA 11.43

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a ajuns la congresul extraordinar al partidului împreună cu Crin Antonescu, cel care urmează să fie validat de social-democraţi candidat la alegerile prezidenţiale.

Întrebat dacă vede de bun augur această premieră în care social-democraţii votează un candidat de dreapta, Ciolacu a spus: „Să ne ajute Dumnezeu”.

Crin Antonescu a menţionat că are emoţii şi că se aşteaptă şi la voturi împotrivă.

UPDATE, ORA 11.22

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat, duminică, înaintea Congresului PSD de validare a candidaturii lui Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte al României, că sunt colegi în partid care au privit cu reticenţă această candidatură. Întrebat dacă o eventuală candidatură a lui Victor Ponta la prezidenţiale ar încurca susţinerea candidatului coaliţiei, Stănescu a spus că este decizia lui Ponta dacă va candida sau nu. De asemenea, Paul Stănescu a afirmat că actualul preşedinte, Klaus Iohannis, ar trebui să demisioneze din funcţie, dar a subliniat că ”s-a depăşit momentul”.

”Am mai avut aşa ceva, în 2012, a fost un congres comun, PSD, PC, PNL. Acum s-a decis în coaliţie candidatul comun, Crin Antonescu, şi fiecare partid, PNL, PSD, UDMR, în cel mai înalt for al partidului, trebuie să votăm susţinerea candidaturii domnului Antonescu. Este pentru prima dată când se întâmplă lucrul ăsta (votarea unui candidat în afara partidului – n.r.), pentru că suntem o coaliţie a forţelor democratice pentru România şi decizia şi în coaliţie şi în anumite foruri ale partidului e decizia ca coaliţia să aibă un candidat comun”, a declarat Paul Stănescu.
Secretarul general al PSD a fost întrebat cum au primit organizaţiile partidului candidatura lui Crin Antonescu. El a răspuns că unii colegi sunt reticenţi.
”Poate sunt colegi care au primit cu reticenţă lucrul ăsta, să fiu foarte sincer, dar noi suntem un partid foarte disciplinat şi sunt convins că toţi colegii mei vor respecta decizia. S-a decis ca toate cele trei partide să aibă un candidat comun. Coaliţia nu poate să reziste, dacă nu avem un candidat comun”, a spus Stănescu.
Întrebat, de asemenea, despre candidatura lui Victor Ponta, Stănescu a răspuns că ”e decizia lui”.
”Victor Ponta… e decizia lui. Deocamdată e membru PSD. Dacă Ponta va candida, partidul va lua o decizie la un moment dat, dacă el nu se va retrage”, a explicat Stănescu.
De asemenea, Paul Stănescu s-a referit şi la preşedintele Klaus Iohannis, despre care a afirmat că ar fi trebuit să demisioneze din funcţie, dar a subliniat că ”s-a depăşit momentul”.
”Cred că s-a depăşit momentul Klaus Iohannis. Dacă mă întrebaţi pe mine, şi eu cred că ar trebui să îşi dea demisia. Eu, ca cetăţean al acestei ţări, şi eu cred că ar trebui să îşi dea demisia. Am spus că s-a depăşit acest moment fiindcă e greu din punct de vedere al calendarului să faci aşa ceva”, a spus Paul Stănescu.

ŞTIREA INIŢIALĂ

PSD se reuneşte, duminică, într-un Congres extraordinar, în format hibrid, cu prezenţă fizică şi online, pentru a valida susţinerea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale, acesta fiind candidatul comun al coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorităţi. Crin Antonescu va participa la Congres, după ce a fost prezent şi la şedinţa liberalilor în care s-a dat vot pentru candidatura sa. Reuniunea social-democraţilor vine pe fondul tensiunilor legate de finalizarea bugetului pe 2025, care a dus la proteste la adresa Executivului, dar şi al unei posibile candidaturi a fostului premier Victor Ponta, care ar încurca planurile PSD de susţinere a candidaturii lui Crin Antonescu, la nivelul membrilor de partid.

PSD este ultimul partid care validează candidatura lui Antonescu, după ce atât liberalii, într-un Consiliu Naţional, cât şi UDMR, în Consiliul Reprezentanţilor Unionali, au votat pentru candidatura acestuia. Crin Antonescu va fi prezent la Congresul PSD, cum a fost, de altfel, şi la şedinţa conducerii PNL, ulterior, el participând şi la şedinţa coaliţiei în care s-a discutat despre proiectul bugetului de stat pe 2025.

Congresul social-democraţilor are loc începând cu ora 11.30, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Sala „I.I.C. Brătianu”, dar se va desfăşura şi regim hibrid, şi cu prezenţă online, notează news.ro.

Votul din Congresul extraordinar al PSD vine după un alt vot de validare, într-un alt for de conducere, mai restrâns, Consiliul Politic, în urmă cu două săptămâni.

Convocarea Congresului s-a făcut pentru că o candidatură susţinută de PSD trebuie validată în forul suprem al partidului.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirma despre faptul că PSD nu are un candidat unic la prezidenţialele din luna mai că a semnat un protocol al coaliţiei, în care este prevăzută candidatura comună a lui Crin Antonescu, din partea celor trei formaţiuni

”Am o semnătură pusă pe un acord al coaliţiei. Noi avem o coaliţie de guvernare, unde este specificat faptul că domnul Crin Antonescu este candidatul comun al PSD, PNL şi UDMR, plus minorităţi. În acest moment, dacă domnul Crin Antonescu nu este candidatul – dar este foarte puţin probabil, mai ales după şedinţa de astăzi a Consiliului Politic Naţional al PSD – înseamnă că nu mai avem o coaliţie de guvernare”, afirma Marcel Ciolacu, la sediul PSD.

Despre o posibilă candidatură a lui Victor Ponta, actual parlamentar PSD, Ciolacu arăta că, dacă acesta decide să candideze, nu o va face ca membru al Partidului Social Democrat.

Ponta afirmase recent că, dacă va candida la alegerile prezidenţiale, atunci social-democraţii îl vot vota pe el, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci ei îl vor vota pe Călin Georgescu.

Ponta mai declara că PSD-iştii nu vor vota cu Nicuşor Dan sau Crin Antonescu.

”Dacă candidez eu, cred că vor vota cu mine. Dacă nu, vor vota cu Călin Georgescu. În niciun caz nu vor vota cu Nicuşor Dan sau cu Crin Antonescu. Crin e perceput în continuare în mod real şi corect de PSD-işti ca cel care ne-a înjunghiat şi ni l-a adus pe Iohannis. Şi faptul că şi acum se mândreşte cu Iohannis, nu ştiu ce consultant i-a zis că îl ajută chestia asta, în niciun caz la PSD-şti nu ajută. Plus că ar mai fi un lucru. Cum se poate ca primul partid al ţării să nu aibă candidat?”, a mai afirmat Victor Ponta.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: