România a ieșit astăzi să se împrumute de pe piețele internaționale, potrivit agenției de presă Bloomberg. Astfel, Ministerul Finanțelor a ieșit cu titluri pe 5 ani și 9 ani în euro, precum și cu obligațiuni pe 12 ani în dolari. Dobânzile indicative din deschiderea emisiunii sunt foarte ridicate, ceea ce indică atât nevoia de bani a Guvernului, condițiile dificile de pe piețele externe în această perioadă, dar și percepția nu tocmai pozitivă a investitorilor privind finanțale și solvabilitatea statului român, după ce două mari agenții de rating au înrăutățit perspectiva ratingului de țară la negativă.
Faptul că statul a ieșit inclusiv cu obligațiuni în dolari într-o perioadă de incertitudini pe piețele financiare externe, indică o nevoie semnificativă de bani a statului.
În euro, statul român vrea să se împrumute cu obligațiuni pe 5 (scademte în martie 2030) și 9 ani (scadente în septembrie 2034), iar în dolari cu obligațiuni pe 12 ani (februarie 2037).
Obligațiunile în euro pe 5 ani sunt cotate în deschiderea emisiunii la rata midswap (MS)+330 puncte de bază, iar cele pe 9 ani la MS+420 puncte. Obligațiunile în dolari sunt cotate la benchmark+325 puncte. Randamentele sunt indicative și s-ar putea reduce pe parcursul zilei, pe măsură ce investitorii vor înainta oferte. Un interes mare la subscriere ar ajuta statul să închidă aceste împrumuturi în condiții mai bune.
Aranjorii sunt Bank of America, Erste, GS (B&D), ING, MS și RBI.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News