Partidele populiste sunt construite de regulă în jurul unui lider, iar acesta nu acceptă foarte ușor rivalitatea cu un altul pentru că impactul său ar fi mult diminuat, spune analistul politic Radu Carp, invitat în studioul Puterea Știrilor. Pentru acest gen de organizații, conducătorul este mai important decât conducerea colectivă sau militanții.
„George Simion își vede amenințată poziția de Claudiu Târziu, de Călin Georgescu, de tot felul de persoane care ar putea la un moment dat să preia AUR. Marea problema domnului Simion este că domnul Georgescu ar putea, chiar și în condițiile în care ar fi bătut la vot, să spună: oricum am mai multe voturi decât tine, deci preiau partidul. Pentru că știm foarte bine între cei doi au fost divergențe majore. Călin Georgescu a fost, la un moment dat, președinte de onoare la AUR, după care n-a mai fost, deci aparent ar fi o relație foarte bună, în realitate este una conflictuală și e normal să fie așa, din moment ce aceste partide sunt piramidale. George Simion știe că are un competitor, în acest moment poate fi prezentat ca un prieten de nădejde, dar totul depinde de rezultatele electorale”, a subliniat politologul.
Acesta a făcut paralelă cu partidele tradiționale, bazate pe prganizarea în teritoriu. Dacă Marcel Ciolacu ar pleca mâine, PSD ar organiza automat un congres și ar numi pe altcineva. La PNL, la fel, se reunește conducea și se desemnează o altă persoană, după cum s-a și întâmplat, de altfel. De cealaltă parte, însă, dacă George Simion ar pierde alegerile, domnul Georgescu ar putea veni să revendice partidul, fără să mai fie nevoie de vreun congres.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News