PSD a depus din nou, odată cu începerea primei sesiuni a Parlamentului, proiectul legislativ privind limitarea avansului care poate fi solicitat cumpărătorului de către un dezvoltator imobiliar, după ce în sesiunea trecută, deși a fost solicitată procedură de urgență, inițiativa nu a fost discutată nici măcar în comisiile de specialitate ale Senatului și a fost clasată.
De ce este important Anul trecut, la începutul lunii octombrie, premierul Ciolacu a anunțat că legislația privind proiectele imobiliare va fi modificată în Parlament, astfel încât dezvoltatorii să nu poată cere cumpărătorilor, în mod normal, un avans mai mare de 10%.
De asemenea important Proiectul a fost inițiat și depus imediat, iar principala prevedere propusă a fost ca dezvoltatorul imobiliar să poată solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului vândut, în mod normal, sau de până la 40% în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției.
Liberalii au reclamat atunci că au depus, încă din 2019, la Parlament un proiect în acest sens, fără să fie însă adoptat, dar PSD a replicat că, de când a fost formată coaliția de guvernare, liberalii nu au solicitat rediscutarea proiectului din 2019.
La rândul său, USR a depus, tot în octombrie, un proiect legislativ care limita avansul la 15% din valoarea imobilului.
USR a redepus proiectul în noul Parlament la mijlocul lunii ianuarie, iar săptămâna trecută, înaintea începerii sesiunii parlamentare, PSD a depus proiectul clasat anterior.
Între timp, Vladimir Ciorbă, principalul acționar al companiei Nordis – a cărei situație a motivat aceste proiecte -, și soția acestuia, Laura Vicol, fostă șefă a Comisiei juridice din Camera Deputaților, au fost aduși de polițiști la sediul DIICOT pentru a fi audiați în dosarul de înșelăciuni imobiliare realizate prin compania Nordis, iar apoi au fost reținuți.
Dezvoltatorul imobiliar poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului vândut, în mod normal, sau de până la 40% în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, prevede proiectul PSD.
”Piața imobiliară din România este într-o continuă expansiune, fiind unul dintre motoarele creșterii economice. Numai că aceasta prezintă si riscuri pentru cumpărători, în special în tranzacțiile privind mobile aflate în faza de construcție.
Practicile curente permit dezvoltatorilor să solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vânzare, fără a exista garanții adecvate în cazul nerespectării obligaților contractuale de către dezvoltator. Aceastã situație pune consumatorii într-o poziție vulnerabilă, creând riscuri semnificative, în special =n cazurile de insolvență a dezvoltatorilor sau întârzieri în livrarea imobilului”, arată inițiatorii.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News