Cum au mutat patronii Nordis 21 milioane de euro în acțiuni intragrup, fără nicio valoare. Cei mai mari păgubiți

Inquam Photos / George Călin

Patronii Grupului imobiliar Nordis au fost implicați în trei tranzacții suspecte cu părți sociale ale unor societăți fără activitate din grup, valoarea totală a acestor tranzacții fiind de zeci de de milioane de euro. Aceste informații au fost descoperite de REPORTER în arhiva Registrului Comerțului și îl implică inclusiv pe Răzvan Vladimir Ciorbă, unul dintre patronii Nordis, grup ale cărui firme și asociați sunt puși sub acuzare de DIICOT în una dintre cele mari fraude din istoria României. 

Cei mai mari păgubiți ai schemei Nordis sunt oamenii de afaceri ieșeni Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea care au cumpărat sute de apartamente și spații comerciale într-un ansamblu imobiliar edificat de Nordis în Năvodari. Aceștia ar fi plătit pentru aceste imobile peste 15 milioane de euro.

Misterioasa dispariție a unui 0

Informații oficiale din arhiva Registrului Comerțului indică faptul că, între 2021 și 2024, asociați din firmele Grupului Nordis au cumpărat/vândut pachete mici de părți sociale ale unei firme fără activitate din grup – Nordis Hotel – la prețuri cuprinse între 1,9 milioane și 10,47 milioane de euro. La toate societățile implicate controlul aparținea acelorași persoane, așadar a fost vorba de tranzacții intragrup.

Prima afacere de acest gen a avut loc pe 29 septembrie 2021, atunci când Gheorghe Emanuel Poștoacă, Marian George Ivan și Răzvan Vladimir Ciorbă, asociați la Nordis Management și Nordis Hotel, au decis să vândă mici pachete de părți sociale de la firma din urmă.

Astfel, Ivan a încasat 9,5 milioane de euro după ce cedat 5% din Nordis Hotel către Nordis Management, iar Poștoacă a dat 1% către Nordis Management, la fel ca Răzvan Ciorbă – 1% către Nordis Management și 2% către Nordis Best Construct.

În documentele care atestă vânzările lui Poștoacă și Ciorbă lipsește, în mod ciudat, câte un 0 din cifra de tranzacționare, cea corectă – 1,9 milioane de euro/parte socială reieșind din raportarea la cele 5% înstrăinate de Ivan – 9,5 milioane de euro. De precizat că, în cadrul acestor tranzacții, cumpărătorii Nordis Management și Nordis Best Construct au fost reprezentați chiar de Poștoacă, respectiv Ciorbă și că ambii rămâneau cu pachete confortabile de părți sociale care le mențineau controlul asupra Nordis Hotel.

Cifra 0 reapare după doi ani

Că valoarea unei părți sociale a fost de 1,9 milioane de euro o arată și faptul că, după exact doi ani, pe 29 septembrie 2023, Ciorbă a înstrăinat altă parte socială de la Nordis Hotel, cumpărător fiind altă firmă din grup, Nordis Mamaia, reprezentată la momentul cesiunii de către același Poștoacă. La Registrul Comerțului scria atunci, negru pe alb, că suma achitată de Nordis Mamaia lui Ciorbă pentru 1% din Nordis Hotel a fost de 1,9 milioane de euro. Este neclar dacă în 2021 zerourile lipsă au fost o scăpare sau o intenție.

Opt luni mai târziu, în mai 2024, părți sociale de la Nordis Hotel au făcut obiectul unor noi tranzacții de proporții: de data aceasta, Poștoacă și Ciorbă au fos cumpărătorii, iar Nordis Mamaia, vânzătorul. Astfel, cei doi oameni de afaceri ar fi plătit câte 10,47 milioane de euro pentru câte 5% din Nordis Hotel!

Firme cu datorii uriașe

Ce reprezenta Nordis Hotel în cifră de afaceri și cum se justifică sumele din cadrul acestor trei tranzacții cu părțile sociale de la această societate? Aparent, acest lucru reprezintă un mare mister.

Conform termene.ro, bilanțul Nordis Hotel de la înființare până la finalul lui 2023 arată că firma a avut cifre de afaceri 0 în 2021 și 2022, 85.000 de lei în 2023, profituri nete 0 în fiecare din cei 3 ani, capitaluri proprii de câte 1.000 de lei, active imobilizate între 105.301 lei și 156.262 lei, cifrele cele mai mari fiind înregistrate la capitolul Datorii care ajunseseră în 2023 la aproape 8 milioane de lei.

La fel de modică a fost și activitatea Nordis Mamaia (cifre de afaceri 0 în 2022 și 2023 și 10.236 lei în 2022), care iese în evidență, însă, la un capitol, cel al datoriilor, care au crescut de la 90,2 milioane lei în 2021, la 179,6 milioane lei în 2022 și la 202 milioane lei în 2023.

Singura societate care a avut activitate a fost Nordis Management care, însă, a înregistrat niște datorii enorme:

În toamna lui 2024, toate cele trei firme implicate în tranzacțiile de mai sus, Nordis Hotel, Nordis Mamaia și Nordis Management au intrat în insolvență. Pentru ultima, a anunțat administratorul judiciar, sunt pretinși de la creditori aproape 800 de milioane de lei.

DIICOT: Externalizare de fonduri prin cesiuni de părți sociale

În cursul zilei de ieri, DIICOT a efectuat mai multe percheziții într-o speță complexă legată de faptul că în cadrul activităților din cadrul Grupului Nordis ar fi fost delapidați sute de milioane de lei proveniți din vânzarea de apartamente care, în final, nu au mai fost livrate cumpărătorilor. Pe lista inculpaților se află zeci de persoane fizice și firme, foarte probabil printre acestea aflându-se și cei de mai sus.

În comunicatul emis cu această ocazie, există un fragment care ar putea indica faptul că în atenția anchetatorilor au intrat și cele trei tranzacții: „(…) externalizarea fondurilor a avut la bază pretinse documente justificative, care să dea aparența legalității operațiunilor prin care sumele de bani au ieșit din patrimoniul societăților (avans, dividende, restituire împrumut, cesiune părți sociale, respectiv înființarea și/sau preluarea a zeci de societăți pentru a simula operațiuni economice, astfel încât fonduri consistente având ca proveniență avansurile achitate de către clienți să poate fi externalizate sub aparența unor contracte de prestări servicii sau achiziții de bunuri). Indiferent de traseul parcurs, sumele de bani au urmat aceeași destinație, conturile membrilor grupării și retragerea în numerar. De asemenea, anchetatorii au transmis că au în vedere săvărșirea infracțiunii de spălare de bani.

De unde banii din 2024?

De menționat că, conform declarațiilor de avere din 12 iunie 2024 și 20 ianuarie 2025 a soției lui Ciorbă, la acel moment deputata Laura Vicol, nu reiese în nici un fel de unde ar fi avut Răzvan Vladimir Ciorbă peste 50 de milioane de lei pentru a plăti, în mai 2024, pentru cele 5 părți sociale de la Nordis Hotel. Pentru 2024, singura cifră de luat în seamă la acesta sunt circa 3,1 milioane de lei încasați drept dividende.

În acest context, ar fi de semnalat o altă situație provenită dintr-o declarație de avere mai veche a Laurei Vicol care îl privea pe soțul ei și care ridică suspiciuni asupra tranzacțiilor în care a fost implicat acesta. Astfel, în iunie 2022, ea a declarat că Răzvan Ciorbă a încasat 25,3 milioane de lei din vânzarea unor părți sociale. La câteva ore după ce documentul a apărut pe site-ul Camerei Deputaților și a ajuns în atenția presei, Vicol a cerut eliminarea declarației de pe site și, apoi, a obținut din partea Agenției Naționale de Integritate, la repostare, aprobarea anonimizării sumei.

Iadul juridic în care au intrat afaceriștii ieșeni

O altă mențiune din comunicatul DIICOT pare să îi privească pe cei mai importanți clienți Nordis, oamenii de afaceri ieșeni Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea care, în anii din urmă, au cumpărat sute de apartamente și spații comerciale în ansamblul Nordis Mamaia din Năvodari, cel mai important proiect al grupului.

 

Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea

Fragmentul este următorul: Suspecții au recurs, de asemenea, la recompartimentări ale imobilelor pentru a îngreuna identificarea apartamentelor care au făcut obiectul  promisiunilor de vânzare, obstrucționarea accesului clienților în șantiere pentru a verifica stadiul lucrărilor, vânzarea în bloc a unui număr mare de apartamente către propriile societăți urmată la scurt timp de rezoluțiunea vânzării, în scopul needificării și/sau nepunerii la dispoziția clienților a imobilelor contractate. Astfel, membrii grupării de criminalitate organizată au produs  pagube materiale  substanțiale  clienților, corelativ cu obținerea de către ei a unor foloase patrimoniale injuste.

Din informațiile REPORTER, cu o astfel de situație de recompartimentare se confruntă firma Multiactive Finance SRL Iași a celor doi afaceriști care, în final, pentru a-și recupera circa 150 de apartamente cumpărate la Nordis Mamaia, au fost obligați să introducă la Judecătoria Constanța tot atâtea procese. Din nefericire pentru ei, prin primele sentințe din aceste procese acțiunile le-au fost respinse.

Pe de altă parte, Multiactive Finance s-a înscris la masa credală a două dintre firmele din Grupul Nordis intrate în insolvență, fiind, deocamdată, neclar dacă vor reuși să-și recupereze banii (circa 15 milioane de euro) sau să intre măcar în posesia apartamentelor sau a unei părți dintre acestea, în cel mai rău caz.

Materialul integral poate fi citit AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: