UE și R. Moldova au adoptat o strategie de decuplare de Rusia și integrare deplină în piața europeană

Sursa foto: Maia Sandu

Comisia Europeană și Republica Moldova au convenit marți, la Chișinău, asupra unei strategii cuprinzătoare pe doi ani pentru independența și reziliența energetică a Moldovei, care are un dublu obiectiv, respectiv acela al decuplării Moldovei de nesiguranța aprovizionării cu energie din Rusia și integrarea deplină a acesteia pe piața energetică a UE, a transmis executivul european într-un comunicat.

În cadrul acestei strategii, sprijinul global pentru Republica Moldova se va ridica la 250 de milioane de euro pentru 2025, din care 100 de milioane de euro vor fi furnizate de UE până la jumătatea lunii aprilie. În plus, față de acest sprijin global și ca parte a aceleiași strategii, o ofertă de 60 de milioane de euro este pusă la dispoziție pentru populația din regiunea transnistreană a Moldovei (malul stâng), sub rezerva anumitor condiții.

Strategia a fost anunțată în cursul unei vizite la Chișinău a comisarului european pentru extindere, Marta Kos.

“Strategia asupra căreia am convenit astăzi va contribui la aderarea mai rapidă a Moldovei la UE, integrând Moldova în sistemul energetic al UE, făcând Moldova mai rezilientă și mai independentă din punct de vedere energetic și promovând investițiile eficiente din punct de vedere energetic”, a declarat ea.

Pe termen scurt, pachetul global va sprijini consumatorii moldoveni care se confruntă cu creșteri abrupte ale prețurilor pe malul drept.

Acesta va permite compensarea tuturor costurilor excesive cu energia electrică pentru toate gospodăriile, până la 110 kWh în fiecare lună, până la 31 decembrie 2025.

Acesta va include, de asemenea, un fond de ajutor pentru a atenua facturile de energie ale celor mai expuse gospodării și va permite compensarea întregii creșteri a costurilor de energie electrică pentru instituțiile sociale, inclusiv grădinițe, școli și spitale. O finanțare suplimentară de 15 milioane de euro va fi furnizată pentru a sprijini facturile de energie ale întreprinderilor agroalimentare și de producție. În plus, prin mobilizarea instituțiilor financiare internaționale, o finanțare suplimentară de 50 de milioane de euro va fi disponibilă pentru investiții durabile în proiecte de eficiență energetică de către autoritățile locale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: