În contextul rezultatelor de la alegerile parlamentare și din turul I al alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului trecut, multe voci s-au grăbit să anunțe pe un ton sumbru că românii sunt gata să întoarcă spatele Uniunii Europene. Și totuși, dacă ne uităm la cifrele pe care ni le pune la dispoziție un sondaj realizat de INSCOP Research în decembrie 2024, lucrurile nu stau nici pe departe așa.
Dimpotrivă, când privește către viitor, marea majoritate a respondenților (77,3%) consideră că România s-ar dezvolta mai bine economic în interiorul Uniunii.
Procentul celor care sunt de părere că apartenența la marea familie europeană stimulează economic dezvoltarea țării este mai ridicat decât media în rândul persoanelor de peste 60 de ani, a gulerelor albe și a persoanelor cu studii superioare. Dar, chiar și în rândul categoriilor socio-demografice în care aderența la o astfel de opinie este mai redusă, procentele de acord sunt foarte apropiate de medie.
Iar cifrele sunt și mai îmbucurătoare când le privim comparativ cu ianuarie 2022, când, într-un sondaj realizat de același INSCOP la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project, 63,2% dintre români împărtășeau aceeași opinie. Altfel spus, nu doar că majoritatea românilor nu își dorește ieșirea din Uniunea Europeană, dar consideră construcția comunitară o sursă de dezvoltare economică și, implicit de bunăstare.
Metodologie
Sondajul realizat de INSCOP Reasearch a fost cules în perioada 16 -23 decembrie 2024 prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.
Datele comparative pentru iunie, septembrie 2021, respectiv ianuarie 2022 au fost extrase din studiul ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News