STOCKHOLM
Cel puțin zece persoane au fost ucise marți într-un schimb de focuri într-o școală din orașul Örebro din centrul Suediei, în ceea ce premierul Suediei a descris drept cel mai grav atac armat în masă din istoria țării. Poliția suedeză a declarat că bănuiește că suspectul – un bărbat – se numără printre morți. Potrivit comunicatului Poliției făptașul a acționat singur, dar ancheta se află încă în stadiu incipient. În prezent, atentatul nu ar avea un motiv terorist, scrie Euronews.
MADRID
Guvernul spaniol a făcut marți primul pas legislativ către reducerea săptămânii de lucru de la 40 la 37,5 ore, fără pierderi salariale, în urma unui acord cu sindicatele, dar fără sprijinul principalelor organizații patronale din țară, precizează Euractiv.
Proiectul de lege, pe care principalele sindicate CC.OO și UGT l-au descris drept o măsură istorică de care ar putea beneficia 12 milioane de lucrători, dintre care multe femei, a fost aprobat de Consiliul de Miniștri – o măsură salutată de guvernul lui Pedro Sánchez.
ATENA
Sute de cutremure au zguduit insula grecească Santorini în ultima săptămână. Populara destinație turistică din inima Mediteranei este, de asemenea, una dintre insulele cu cel mai mare volum vulcanic din regiune.
Cutremurele au dus la evacuarea pe termen scurt a insulei, aproximativ 6.000 de localnici și vizitatori părăsind insula, pe fondul speculațiilor privind o posibilă erupție vulcanică sau tsunami, în cazul în care ar avea loc un cutremur mai puternic. Șeful Serviciului seismologic grec, Efthimis Lekkas, a declarat marți presei că „particularitatea activității seismice actuale este că, până în prezent, nu a fost observat niciun cutremur care ar putea fi descris drept cutremurul principal”, potrivit Deutsche Welle.
VARȘOVIA
Donald Tusk a avertizat că guvernul polonez „nu va pune în aplicare” pactul privind migrația al Uniunii Europene dacă acesta presupune ca Polonia să accepte migranți relocați din alte state membre.
Pactul UE privind migrația și azilul, așa cum este cunoscut oficial, include măsuri menite să îmbunătățească securitatea frontierelor și să prevină intrarea ilegală în Uniune. Acesta include însă și un „cadru de solidaritate” menit să împartă sarcinile între statele membre în ceea ce privește solicitanții de azil. Acest mecanism impune statelor membre să ofere o astfel de solidaritate țărilor care se confruntă cu „presiuni disproporționate”, fie prin primirea solicitanților de azil din partea acestora, fie prin furnizarea de contribuții financiare sau alte forme de sprijin, conform Notes from Poland.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News