Sute de cutremure au zguduit insula grecească Santorini în ultima săptămână. Populara destinație turistică din inima Mediteranei este, de asemenea, una dintre insulele cu cea mai intensă activitate vulcanică din regiune.
Cutremurele au dus la evacuarea pe termen scurt a insulei, aproximativ 6.000 de localnici și vizitatori părăsindu-și casele, pe fondul speculațiilor privind o posibilă erupție vulcanică sau tsunami, în cazul în care ar avea loc un cutremur mai puternic.
Șeful Serviciului seismologic grec, Efthimis Lekkas, a declarat marți presei că „particularitatea activității seismice actuale este că, până în prezent, nu a fost observat niciun cutremur care ar putea fi descris drept cutremurul principal”, potrivit Deutsche Welle.
Insulele se află deasupra plăcii Mării Egee, parte a faliei tectonice eurasiatice mai mari, care se îndepărtează de cea africană din apropiere. Interacțiunile dintre aceste două plăci tectonice fac din arhipelagul elen una dintre cele mai active zone seismice din Europa.
Sute de cutremure au fost înregistrate începând de săptămâna trecută. Multe dintre acestea nu au fost observate de oamenii de pe uscat și au o magnitudine redusă.
George Kaviris, directorul laboratorului seismologic de la Universitatea din Atena, a declarat că în regiune au loc cutremure continue de nivel scăzut de luni de zile, „din iunie 2024”, a declarat el pentru DW.
Acest grup de activitate s-a oprit, potrivit lui Kaviris, pe 25 ianuarie. O nouă serie de cutremure a început apoi în ziua următoare.
„Am văzut mai mult de 2.300 de cutremure și multe dintre ele – peste 45 acum – au o magnitudine de peste 4, ceea ce este un fenomen foarte rar”.
Cutremurele „moderate” de acest tip pot fi resimțite de oamenii de pe uscat și pot provoca, de asemenea, daune structurale minore clădirilor.
Oamenii de știință ar putea măsura cutremurele în curs, dar nu au nicio modalitate de a prezice unde și când va avea loc următorul.
Cu toate acestea, Kaviris a spus că unul dintre cele două scenarii este cel mai probabil să se întâmple. „Primul este că acesta ar putea fi un „roi seismic””, a spus el.
Roiurile sunt evenimente seismice grupate – colecții de cutremure continue pe care oamenii le pot simți, dar care nu sunt deosebit de distructive pentru clădiri și infrastructură.
Al doilea este un cutremur mai mare, cu magnitudinea de peste 5, care implică un risc mai mare de impact distructiv.
Kaviris a declarat că activitatea care are loc în Marea Egee este de natură tectonică și este puțin probabil să conducă la activitate vulcanică. Există un risc scăzut de tsunami în cazul unui cutremur mare. Deși un tsunami este improbabil, un cutremur din 1956 a condus la un astfel de eveniment.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News