Industria manufacturieră din Statele Unite a consemnat în ianuarie prima lună de creștere după 26 de luni consecutive de contracție, potrivit indicatorilor PMI publicați de Institute for Supply Management (ISM). Evoluția este în aceeași direcție cu cea din Europa, unde există de asemenea o stabilizare a declinului producției industriale, conform mai multor indicatori economici.
Valoarea indicelui agregat al ISM Manufacturing aferent industriei americane a crescut astfel la 50,9 puncte în ianuarie, peste nivelul de 50 de puncte care separă teritoriul expansiunii de cel al contracției. Scăderea dobânzilor în Europa ar putea avea un efect pozitiv asupra cheltuielilor de investiții și producției industriale din zona euro, în timp ce cererea mai mare așteptată în America dintr-un așa-numit „efect Trump” asupra activității economice și consumului ar putea susține în continuare producția industrială vestică.
Potrivit datelor ISM, comenzile noi au fost principalul factor de expansiune pentru industria manufacturieră americană. Un alt efect pozitiv a avut-o componenta de angajări. Ianuarie a fost per total a doua lună consecutivă de îmbunătățire a condițiilor globale de business pentru industria manufacturieră vestică.
În SUA, industria americană are o pondere în economie de doar 10%
Noile comenzi au atins cel mai ridicat nivel din debutul anului 2022 încoace, la o valoare a indicatorului specific de 55,1 puncte, în timp ce stocurile de materii prime ale fabricilor americane au cunoscut o scădere substanțială, semnale pozitive pentru ieșirea din recesiunea industrială globală a ultimilor 2-3 ani.
Scăderea stocurilor a avut însă un ușor efect negativ asupra prețurilor plătite de producătorii americani, sub-indicele ISM Prices Paid urcând la o valoare de 54,9 puncte. Avansul inflației la input-urile producătorilor nu a fost însă foarte puternică. O creștere a apărut în ianuarie și în materie de livrări ale furnizorilor de input-uri.
Încă nu este clar dacă incertitudinea cu privire la tarife va avea un impact asupra dinamicii pe termen scurt a industriei vestice, în condițiile în care SUA a impus tarife suplimentare de 10% asupra tuturor importurilor din China, iar tarifele potențiale pe UE sunt încă sub semnul întrebării.
Sondajul ISM a fost realizat înainte de implementarea și amânarea tarifelor vamale de 25% pe Canada și Mexic, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, iar impunerea de tarife inclusiv pe bunuri intermediare (input-uri) ar putea stimula inflația la producători.
În ianuarie, opt industrii au raportat creșteri, din care producția de textile, metale primare, mașinării sau echipamente de transport. Alte opt industrii au raportat noi scăderi ale producției, printre care industria lemnului și cea a produselor electronice.
În ritm anual, în trimestrul al patrulea din 2024, industria americană s-a contractat cu 0,4%.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News