Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului dezbate, miercuri după-amiază, Bugetul de stat pe anul 2025. La ședință participă premierul Marcel Ciolacu și membri ai Guvernului
UPDATE PRA 17.18 Ciolacu: Fără buget de stat trecut în acest moment, România ar avea foarte mult de suferit
Premierul Marcel Ciolacu şi-a exprimat speranţa ca proiectul bugetului de stat pe anul 2025 să fie adoptat joi de Parlament, menţionând că fără acesta România ar avea „foarte mult de suferit”.
„Sper ca mâine să avem aprobarea bugetului, să ne încadrăm în timpul estimat de liderii de grup şi preşedinţii celor două Camere. Cred că suntem cu toţii de acord că, fără buget de stat trecut în acest moment, România ar avea foarte mult de suferit – vorbesc de salarii, de pensii, de fonduri europene. Am venit cu un buget, după ce am vorbit ieri cu mai mulţi investitori străini, am venit cu un buget care se va încadra în deficitul asumat de 7%. A existat o degradare a deficitului bugetar anul trecut, explicabilă prin investiţiile majore în nevoia de cofinanţare, mai ales pe rutier, unde ştim cu toţii că am ajuns la cofinanţări de 60%, ştim cu toţii necesitatea, atât pentru România, dar pentru întreaga zonă a autostrăzii Moldova”, a afirmat Ciolacu, miercuri, la Parlament.
UPDATE ORA 17.15 Zamfir (PSD): Un guru îndeamnă să boicotăm hipermarketurile; soluţia este să cumpărăm româneşte
Liderul senatorilor PSD, Daniel Zamfir, a criticat miercuri propunerea lui Călin Georgescu privind boicotarea, pe data de 10 februarie, a supermarket-urilor.
„Avem un guru al spiralelor cosmice, al aurului atomic şi al apei vorbitoare. Un guru care îndeamnă să boicotăm hipermarketurile. Şi ce frumos sună. Marele guru ne-a dat un duşman al poporului – cu ‘P’ mare, bineînţeles – pe care să ne putem răzbuna. Soluţia nu e, cum ne spune marele guru, să cumpărăm biscuiţi din import de la buticul din colţ şi nu de la hipermarket. Soluţia este să cumpărăm româneşte. Soluţia este să cumpărăm biscuiţii româneşti, indiferent dacă se află pe rafturile hipermarket-ului sau ale buticului din colţ. Soluţia este să cumpărăm româneşte, cum îndeamnă PSD de multă vreme. (…) Să cumpărăm de la români ca să asigurăm creşterea economiei şi locuri de muncă în România. Să cumpărăm produse româneşti, ca să creştem producţia românească”, a spus el, în plenul reunit al celor două Camere, cu ocazia dezbaterilor privind proiectul de buget pe anul 2025.
UPDATE ORA 16.54 Horga (PNL), către opoziţie: Retorica fără acoperire în fapte nu se traduce în măsuri concrete
Senatoarea PNL Maria Horga le-a transmis reprezentanţilor opoziţiei, miercuri, la dezbaterile privind bugetul de stat pe acest an, că „retorica fără acoperire în fapte nu se traduce în măsuri concrete pentru oameni”.
„Retorica fără acoperire în fapte concrete ale colegilor din opoziţie mai ales poate ţine atenţia publică o dată sau de două ori, dar nu se traduce în măsuri concrete pentru oameni. Să nu uităm că PNL nu a avut niciodată singur majoritate parlamentară, niciodată. Şi cu toate acestea, cei care veniţi astăzi ţineţi discursuri frumoase despre cota unică, despre necesitatea menţinerii cotei unice, despre pilonul II de pensii, despre cota de TVA, o faceţi pentru că PNL le-a introdus şi a făcut-o fără majoritate parlamentară atunci când le-a introdus în România începând cu acum 20 de ani. Deci, nu mai vorbiţi despre ceea ce fac alţii, încercaţi să faceţi şi voi, că sunteţi în Parlament de nouă ani, alţii de peste cinci ani, aveţi grupuri parlamentare şi niciun proiect concret”, a spus Horga în plenul Parlamentului.
UPDATE ORA 16.30 Gavrilă (POT): Aţi dezvoltat ţara până au plecat românii şi ne-aţi îngropat în datorii
Liderul deputaţilor POT, Anamaria Gavrilă, a contrazis, miercuri, declaraţiile premierului Marcel Ciolacu privind dezvoltarea României, invocând faptul că românii pleacă peste hotare, iar ţara a fost „îngropată în datorii”.
De asemenea, ea l-a criticat pe Marcel Ciolacu pentru faptul că nu a fost prezent în sală în timp ce reprezentanţii grupurilor politice au luat cuvântul, în cadrul dezbaterilor privind proiectul de buget.
UPDATE ORA 16.15 Năsui: Bugetul ascunde minciuna că statul ar strânge cureaua
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat, miercuri, că bugetul pe anul 2025 „ascunde minciuna că statul ar strânge cureaua” şi a acuzat coaliţia de guvernare că îl trece „pe repede înainte” în Parlament.
„Vedem din nou că aţi fost campioni la politică, dar repetenţi la economie. Fix aceeaşi poveste se repetă în fiecare an, nici măcar nu schimbaţi ceva la ea, aceleaşi minciuni de fiecare dată, care se demonstrează a fi minciuni în cursul anului, aceleaşi venituri umflate doar să justifice cheltuieli mai mari pentru că partea de venituri nu vă interesează, de fapt, decât ca să justificaţi aceste cheltuieli pe care le faceţi an de an şi pe ziceţi că vreţi că le scădeţi. Acest buget ascunde aceeaşi minciună a lui Marcel Ciolacu, demascată an de an, minciuna că statul ar strânge cureaua şi că nu aţi vrea să creşteţi taxe şi impozite”, a susţinut Năsui, în plenul reunit al Parlamentului care dezbate proiectul legii bugetului de stat.
UPDATE ORA 16.09 Cerva (S.O.S.): Datoria publică a României în 2025 ar putea ajunge la 1.150 de miliarde de lei
Datoria publică a României în 2025 ar putea ajunge la 1.150 de miliarde de lei, a declarat, miercuri, senatoarea S.O.S., Cosmina Cerva, în cadrul dezbaterii privind bugetul pe 2025.
„Am făcut o paralelă între programul de guvernare citit în decembrie şi ceea ce ne-a introdus acest Guvern în februarie, în proiectul de buget. Dacă în decembrie ne promitea domnul Ciolacu, la capitolul reforme fiscal-bugetare reaşezarea bugetului conform noilor priorităţi de dezvoltare şi multe altele, pe pagini multe, astăzi vine şi ne prezintă un proiect de buget care stă în felul următor – în anul 2024, în proiectul de buget s-a prevăzut un deficit de 96 de miliarde de lei. Cu toate acestea, deficitul bugetar a fost mult mai mare. La cele 96 de miliarde de lei estimate iniţial s-au adăugat încă 21,5 miliarde venituri nerealizate şi 31,1 miliarde chetuieli bugetare efectuate suplimentar faţă de cele estimate în proiectul de buget, ajungându- se astfel la un deficit bugetar de 148,6 miliarde de lei”, a explicat aceasta.
UPDATE ORA 15.56 Parlament-buget2025/Ciolacu: Banca Mondială are o părere mai bună despre potenţialul ţării decât mulţi români
Premierul Marcel Ciolacu a susţinut, miercuri, în plenul Parlamentului, că reprezentanţii Băncii Mondiale şi ai unor mari fonduri americane de investiţii cu care s-a întâlnit în aceste zile au o părere „mai bună” despre potenţialul ţării noastre decât o au mulţi dintre români.
El a menţionat că, în ultimii 10 – 15 ani, România a câştigat o poziţie economică „mult mai bună” decât în toată istoria modernă a ţării.
UPDATE ORA 15.47 Nu există stat european modern care să nu se fi dezvoltat, ca şi noi, făcând deficite bugetare semnificative
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului care dezbate proiectul bugetului de stat, că nu există ţară europeană modernă care să nu se fi dezvoltat făcând deficite bugetare „semnificative”.
„Am auzit un cunoscut om de afaceri care spunea că bugetul ţării ar trebui să fie sinonim cu cel al unei firme, să nu ai costuri mai mari decât veniturile. Adică, dacă ai deficit bugetar, este ceva rău. Este o abordare extrem de simplistă, care nu ţine cont de realităţile ţării şi, mai ales, de contextul economic de dezvoltare în care se află România. Nu există stat european modern care să nu se fi dezvoltat, ca şi noi, făcând deficite bugetare semnificative. Vă dau câteva exemple: Spania, Italia, Franţa, Portugalia, Belgia sau Grecia şi alte ţări moderne ale continentului au cheltuit masiv şi nu doar din bani europeni. Dacă ne uităm la gradul lor de îndatorare publică şi îl comparăm cu al României, suntem la jumătate din ponderea lor”, a afirmat Ciolacu.
UPDATE ORA 15.44 George Simion: Aţi dus ţara noastră spre ruină
Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, miercuri, în cadrul dezbaterii plenului reunit al Parlamentului pe tema bugetului de stat pe anul 2025 că actualul Guvern a dus ţara „spre ruină”.
Totodată, a acuzat „artificii” din partea coaliţiei de guvernare la votarea bugetului.
UPDATE ORA 15.17 Ciolacu: Austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010; bugetul prevede cea mai mare alocare de fonduri UE
Premierul Marcel Ciolacu a infirmat, miercuri, declaraţiile din spaţiul public conform cărora bugetul pentru 2025 ar fi unul „de austeritate”, invocând faptul că acesta include cea mai mare alocare de resurse din finanţări europene după aderarea la UE, precum şi 27 de miliarde de lei pentru dezvoltarea locală şi mai mulţi bani pentru investiţii.
„Sunt două mari atacuri împotriva acestui buget – în mod paradoxal, aflate în totală antiteză unul faţă de celălalt. Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalţi spun că, dimpotrivă, este un buget optimist şi că statul cheltuie prea mult. Austeritate înseamnă ce s-a făcut în anul 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor şi pensiile, s-a mărit TVA şi s-au luat bani cu împrumut de la FMI. Noi nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creştere medie de 40%; nici la salarii, unde a existat o majorare anuală de aproape 25%. Nu creştem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populaţiei, în special al celor cu venituri mici. Şi nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene şi bani din PNRR”, a spus premierul în plenul reunit al Parlamentului, cu ocazia dezbaterilor privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe anul în curs.
Ora 14.52 A început plenul reunit în care se dezbate bugetul de stat pe acest an
Dezbaterile asupra bugetului de stat pe anul 2025 au început, miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
La ședință participă premierul Marcel Ciolacu și membri ai Guvernului. Parlamentarii AUR afișează pancarte prin care cer demisia prim-ministrului.
Anterior, Birourile permanente reunite au stabilit timpii de dezbatere în plen a proiectelor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
Marți dimineață, bugetul a fost dezbătut în comisiile de specialitate, în prezența ordonatorilor principali de credite, fiind date avize favorabile de către parlamentari. În jurul prânzului, au început discuțiile în Comisiile pentru buget-finanțe, care s-au încheiat noaptea târziu, fiind întocmite rapoarte favorabile
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News