Știri din capitalele Europei, 6 februarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Coletele trimise din China de comercianții cu amănuntul online, precum Shein și Temu, vor fi supuse unor noi controale vamale stricte, ca parte a măsurilor luate de Comisia Europeană împotriva „produselor periculoase” care inundă piața UE. Oficialii de la Bruxelles au îndemnat, de asemenea, legislatorii UE să elimine treptat scutirea de taxe vamale pentru coletele sub 150 de euro, care permite furnizorilor străini să vândă bunuri ieftine în Uniune fără a plăti taxe, scrie The Guardian.

Comisia a afirmat că multe dintre miliardele de produse cu valoare redusă care intră în UE în fiecare an nu sunt conforme cu legislația sa, iar întreprinderile europene care respectă normele pierd în fața concurenților care vând produse nesigure sau contrafăcute.

 

PARIS

Guvernul Franței a supraviețuit miercuri unei moțiuni de cenzură, iar bugetul țării pentru 2025 a fost în cele din urmă adoptat, atenuând tensiunile din ultima perioadă.  Neavând majoritate în parlament, prim-ministrul François Bayrou a recurs la utilizat la soluții constituționale speciale pentru a obține aprobarea proiectului de buget fără un vot al deputaților, lucru are a declanșat moțiunea de cenzură, conform The Associated Press.

 

ȚĂRILE BALTICE

După aproape 35 de ani de la ieșirea din Uniunea Sovietică, țările baltice Estonia, Letonia și Lituania vor întrerupe în acest weekend conexiunile la rețeaua de electricitate pe care le au cu țările vecine, Rusia și Belarus, și se vor orienta spre aliații lor din Uniunea Europeană. Întreruperea legăturilor economice cu Rusia, bogată în petrol și gaze, are o semnificație geopolitică și simbolică, scrie NPR.

Șaisprezece linii de furnizare a energiei între cele trei state baltice și Rusia și Belarus au fost demontate de-a lungul anilor, pe măsură ce a fost creată o nouă rețea care le leagă de restul UE, inclusiv cabluri subacvatice în Marea Baltică.

 

VARȘOVIA

Guvernul polonez a anunțat un nou program de protecție a securității cibernetice naționale înainte de alegerile prezidențiale din luna mai. Programul „Umbrela electorală” a fost prezentat de viceprim-ministrul și ministrul pentru Afaceri digitale al țării, Krzysztof Gawkowski.

Programul vizează combaterea dezinformării, supravegherea procesului de finanțare a campaniei electorale și instruirea participanților la comisiile electorale. Gawkowski a declarat pentru Euronews că Polonia este una dintre cele mai expuse țări la criminalitatea informatică. Acesta a afirmat că serviciile poloneze închid în fiecare zi peste 200 de domenii de internet cu conținut dăunător.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: