Comparativ cu 2008, în plină criză financiară globală, când România avea o datorie publică de 12%, aceasta a crescut spectaculos, ajungând în prezent la 55% din PIB. Cu toate acestea, nu avem probleme, câtă vreme datoria publică se menține sub 60%.
„Aici suntem bine și nu se repede nimeni la noi să ne sancționeze. Problema este la deficit, la cel de anul trecut dar și la cel preconizat pentru bugetul din 2025. Un deficit de 7%, cum apare în noul buget, este foarte mare. Nu suntem sub sancțiunea de deficit excesiv, pentru că avem o înțelegere cu Comisia Europeană să revenim la normal în șapte ani. Problema este cu piețele, care stabilesc dobânzile. Dobânda la 10 ani a crescut foarte mult și asta scumpește și mai mult împrumuturile din România”, a afirmat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Prin urmare, guvernanții vor căuta diverse soluții pentru plata dobânzilor la datorii. Prima soluție este, de obicei, să recurgi la mărirea taxelor, a completat economistul, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
„L-am auzit pe premier, și acesta este un lucru important, că nu vom mări TVA-ul. Noi avem o experiență în acest sens, în 2010 am crescut TVA-ul cu 5 puncte procentuale și urmarea a fost o inflație timp de 12 luni. Aceasta este opinia mea, are dreptate premierul aici, nu se va umbla la TVA anul acesta. În anii viitori, sper să mai umble ceva la stabilitatea bugetară”, a subliniat Adrian Vasilescu.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News