De ce avem un nou record de căldură, deşi El Nino a încetat, iar meteorologii spuneau că se răcește

Pixabay

Ianuarie 2025 a doborât un nou record de căldură. A fost cel mai cald început de an înregistrat vreodată în lume, a anunţat observatorul european Copernicus. Astfel, a fost depăşit recordul stabilit anul trecut, în ciuda încheierii fenomenului El Nino, care a accentuat încălzirea globală între 2023 şi 2024. De asemenea, ianuarie 2025 a fost a 18-a lună consecutivă în care temperatura medie globală a depăşit nivelul perioadei dinaintea industrializării cu mai mult de 1,5 grade Celsius. Mai precis, luna trecută a fost cu 1,75 grade peste nivelul preindustrial. Iar asta este o mare problemă, pentru că este cu mult peste ţinta de 1,5 grade Celsius. Noi am analizat întreaga situaţie alături de Roxana Bojariu, climatolog.

De ce se foloseşte ca referinţă nivelul preindustrial? Pentru că este cea mai ambiţioasă limită stabilită în Acordul de la Paris, încheiat în anul 2015. Documentul vizează menţinerea încălzirii globale mult sub două grade Celsius şi continuarea eforturilor pentru limitarea acestei la 1,5 grade. Există cineva, însă, care nu crede în încălzirea globală. Iar acel cineva este Donald Trump. Pentru preşedintele Statelor Unite este doar o modalitate pentru a-i face ţara să dea bani degeaba, pentru ceva ce nu există. Aşa că, după ce a scos America din Acordul de la Paris, a renunţat – oficial – la politicile legale de tranziţia energetică şi reducerea emisiilor de carbon. Iar următorul său obiectiv este să maximizeze producţia de petrol şi gaze.

Noi am analizat întreaga situaţie alături de Roxana Bojariu, climatolog. Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii oferite de aceasta:

– Vreau să înţelegem de ce, deşi experţii se aşteptau la o răcire, ca urmare a stopării fenomenului El Nino, am ajuns totuşi să avem un nou record. Al 18-lea record consecutiv.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: