Se ieftinesc creditele ipotecare noi. Dobânda la depozite scade sub 6%

bani
Sursa foto: INQUAM / OCTAV GANEA

Băncile au ieftinit creditele pentru locuințe noi în lei în iunie, pentru prima oară după 17 luni consecutive de majorare a dobânzilor, care se mențin totuși la un nivel dublu față de finele lui 2021. Creditele în monedă națională pentru firme s-au ieftinit și ele la începutul verii. Băncile au redus însă și dobânzile plătite la depozite, care au venit sub pragul de 6% pentru prima oară după iunie anul trecut, relevă datele analizate de Profit.ro.

Relaxarea politicii monetare, prin păstrarea unui excedent mare de lichiditate în sectorul bancar, precum și scăderea inflației au început să se vadă în ofertele de credite și depozite ale băncilor.

După un an și jumătate de creșteri aproape continue, băncile au redus dobânzile la cele mai multe tipuri de credite noi în lei, precum și la unele credite în derulare, aici reducerile fiind de mai mică amploare.

Dobânda medie la creditele noi în lei a scăzut în iunie la 9,39%, cu aproape 40 de puncte de bază sub nivelul din precedentele două luni, potrivit Profit.ro.

Sursa foto: Profit.ro

Dobânda medie anuală efectivă (DAE) la creditele noi pentru locuințe a scăzut la 7,97%, de la 8,44% în mai. Este prima scădere a dobânzii creditelor ipotecare de după decembrie 2021, când era de 4% și pentru prima oară în ultima jumătate de an când vine sub nivelul de 8%.

Creșterea puternică a dobânzilor la lei a scăzut cererea eligibilă de credit, astfel că volumele de ipotecare noi s-au redus cu jumătate în primul trimestru din acest an față de aceeași perioadă din 2022, conform Băncii Naționale a României.

În cazul creditele ipotecare în derulare, cu scadența inițială peste 5 ani, dobânzile au scăzut nesemnificativ, cu 6 puncte de bază, la 8,2% – aceste dobânzi nu sunt direct comparabile cu DAE la creditele noi, unde sunt incluse și alte costuri, cum sunt cele cu comisioanele.

Sursa foto: Profit.ro

Scăderea dobânzilor la creditele în derulare este importantă, în condițiile în care pentru o treime din creditele ipotecare în lei aflate în sold ratele au crescut cu mai mult de jumătate. De asemenea, ratele au crescut cu peste 50% și pentru jumătate din creditele Prima/Noua Casă.

În această situație, debitorii ar putea cerere constatarea situației de impreviziune și ajustarea contractelor în instanță.

O scădere mai amplă a dobânzilor la creditele în derulare poate să aibă loc abia după ce BNR va reduce dobânda cheie și dobânzile facilităților permanente.

Băncile plătesc tot mai puțin pe depozite

Băncile au continuat să scadă dobânzile la depozite, pentru a opta lună consecutiv. Rata medie pentru depunerile noi în lei a ajuns la 5,97%, de la 6,01% în mai și 7,33% în octombrie anul trecut. Scăderea dobânzilor a coincis trecerea sectorului bancar pe excedent de lichiditate, astfel că băncile nu au mai avut nevoie să se bată în oferte pentru atragerea resurselor de la clientelă.Dobânda la depozitele noi ale populației a scăzut cu aproape un sfert de punct procentual față de mai la 6,4%, în timp ce la depunerile firmelor a rămas relativ nemodificată la 5,79% pe an, după un vârf de 7,48% atins în octombrie 2022.

Articolul integral aici

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: