VIDEO Iohannis și-a dat demisia din funcția de președinte al României. Cu ce drepturi rămâne

Sursa foto: Klaus Iohannis


Președintele Klaus Iohannis a anunțat că demisionează din funcția de președinte, după ce Parlamentul a votat începerea procedurii de suspendare a acestuia din funcţie.

„Peste puțin timp în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în Criză.

Suspendarea mea este un demers inutil pentru că oricum peste puține luni plec din funcție. Este un demers nefondat pentru că niciodată nu am încălcat Constituția și este un demers păgubos pentru că toată lumea pierde nimeni nu câștigă.

În plan intern, referendumul va fi eminamente negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale. În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Vom fi de râsul lumii.

Pentru a scuti România de această criză, demisionez din funcția de președinte al României. Demisia va intra în vigoare peste două zile„, a anunțat Klaus Iohannis.

Este pentru prima oară în istoria României când un președinte în funcție își dă demisia.

Parlamentul stabilise că se reunește marți, de la ora 10.00, pentru a discuta solicitarea de suspendare a președintelui potrivit deciziei luate de Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, care a făcut acest anunț, a precizat să există două posibilități, documentul să fie trimis Curții Constituționale pentru un punct vedere sau să formeze o comisie de anchetă.

În urma deciziei de a demisiona întreaga procedură de suspendare se întrerupe. Este de așteptat ca Ilie Bolojan să devină președinte interimar, așa cum prevede legea.

Klaus Iohannis, 3705 zile la Palatul Cotroceni

Klaus Iohannis a devenit președintele României pe 21 decembrie 2014, după ce a câștigat alegerile împotriva lui Victor Ponta. A fost reales în 2019, învingând-0 pe Viorica Dăncilă. În total, mandatul său a însemnat 3705 zile la Palatul Cotroceni.

Nu a reușit să bată recordul de 3834 zile în funcție, deținut de Ion Iliescu.

Cu ce drepturi rămâne Klaus Iohannis după ce pleacă din Palatul Cotroceni

Conform Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de o serie de drepturi și avantaje.

a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu (circa 25.000 de lei);

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Cum e în Statele Unite: Biden beneficiază de o pensie de 413.000 de dolari

Președintele Joe Biden beneficiază de o pensie de 413.000 de dolari, conform National Taxpayers Union Foundation. Această sumă provine din două programe separate de pensii federale pentru care Biden este eligibil.

Nivelul pensiei fostilor președinți american este egal cu cel al unui secretar de cabinet

Cheltuieli cu personalul și biroul: Ex-președinții au dreptul la sprijinul financiar pentru întreținerea personalului și cheltuielile legate de finanțarea cabinetului său, sume finanțate de Administrația Serviciilor Generale.

Îngrijiri medicale: acces la tratament medical la spitale militare și eligibilitate pentru asigurări de sănătate în cadrul Programului federal de beneficii pentru sănătate a angajaților.

Protecția securității: Protecția serviciului secret pe viață este oferită pentru foștii președinți americani și soții lor după Dwight D. Eisenhower; Copiii sunt protejați până la vârsta de 16 ani.

Imunități internaționale: În general, șefii de stat se bucură de imunitate de urmărirea penală pentru actele efectuate în timpul mandatului lor, în timp ce sunt încă în funcție sau imediat după ce au părăsit-o din cauza principiilor dreptului internațional, precum cele subliniate de Curtea Internațională de Justiție (ICJ) cu privire la imunitatea de urmărire penală pentru acte oficiale. Cu toate acestea, aceste imunități încetează de obicei odată ce părăsesc funcția.

Franţa- foștii președinți primesc o pensie de aproximativ 5.200 € net pe lună

Pensie pe viață: foștii președinți francezi primesc o pensie de aproximativ 5.200 € net pe lună. Totalul cheltuielilor se ridică la 10 milioane de euro/an.

Pașaport diplomatic: au dreptul la un pașaport diplomatic.
Calitatea de membru în Consiliul Constituțional: Fostii președinți devin automat membri ai Consiliului Constituțional .

Beneficii pentru locuințe și călătorii: au acces la apartamente sau case mobilate și beneficii de călătorie.

Modificări recente: În 2025, multe privilegii pentru foștii miniștri și președinți au fost desființate pentru a economisi fonduri publice. Aceasta include încheierea beneficiilor pe tot parcursul vieții, cum ar fi mașinile cu șoferi și secretari personali pentru foștii prim -miniștri.

Germania: beneficiile post-office sunt mai puțin extinse

Șeful de stat al Germaniei are un rol în mare parte ceremonial, astfel încât beneficiile foștilor președinți sunt mai modeste.

Pensie: președintele german primește o pensie similară cu cea a altor oficiali de rang înalt.

Roluri simbolice: Fostii președinți pot păstra poziții onorifice sau roluri consultative, dar nu se bucură de avantaje financiare semnificative.

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: