Majoritatea nemților sunt îngrijorați de starea economiei și de prețurile ridicate din Germania, în condițiile în care motorul economic al regiunii se contractă în prezent, arată un sondaj realizat luni înainte de alegerile din 23 februarie.
Sondajul online realizat de compania germană R&V pe un eșantion de 1.000 de persoane în perioada 23-25 ianuarie a arătat că 70% dintre aceștia sunt îngrijorați de creșterea costului vieții, față de 57% în sondajul anterior din vară.
Concurența produselor venite din străinătate, costurile ridicate ale energiei și ale dobânzilor, precum și perspectivele economice incerte și-au pus amprenta asupra economiei germane, care s-a contractat în 2024 pentru doi ani la rând și a devenit una dintre principalele preocupări ale alegătorilor.
Alegerile din Germania au fost convocate după ce coaliția tripartită a cancelarului Olaf Scholz cu Verzii și Democrații Liberi s-a prăbușit în noiembrie. El conduce acum un guvern minoritar format doar din social-democrați și Verzi.
Dezacordurile cu privire la modul de redresare a celei mai mari economii europene au contribuit la destrămarea coaliției, situația gravă reflectându-se în industria auto de renume a Germaniei, cu Volkswagen și alte companii care reduc locurile de muncă în încercarea de a rămâne pe linia de plutire.
Mai mult de 6 din 10 persoane consideră că politicienii, atât din guvern, cât și din opoziție, sunt depășiți de sarcinile lor.
„Încrederea germanilor în politicieni este înfricoșător de scăzută”, a declarat directorul studiului, Grischa Brower-Rabinowitsch. „Mulți oameni nu se mai simt reprezentați, iar dezbaterile politice par adesea lipsite de contact cu realitatea și conduse de calcule politice de partid”.
De asemenea, 3 din 4 germani sunt îngrijorați de polarizarea societății, în creștere de la 48% în vară, precizează Reuters. Creșterea bruscă este atribuită unei serii de crime intens mediatizate, comise în spații publice de persoane provenite din familii de imigranți și a modului în care partidele au reacționat la acestea, a declarat coordonatorul studiului.
Migrația este interpretată ca fiind problema politică centrală, a spus Brower-Rabinowitsch.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News