INS: România a pierdut anul trecut 50.000 de cetățeni

Sursa foto: Unsplash

Aproape 50.000 de români au plecat definitiv din ţară în cursul anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), aceasta fiind cea mai mare valoare a migraţiei externe definitive înregistrate în ultimii 30 de ani. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt tineri între 15 şi 19 ani, respectiv, familii tinere cu vârste între 35 şi 39 de ani.

Conform INS, cei mai mulţi români au emigrat în Italia (8.400), Germania (7.600) şi Spania (7.300). Aceleaşi date arată că, în 2022, cea mai mare parte dintre românii care au plecat definitiv din ţară aveau domiciliul în Bucureşti (7.000), Iaşi (4.900), Vaslui (2.500) şi Galaţi (2.300), potrivit viațaliberă.

„Cifra din 2022, peste 48.000 de persoane, relevă un trend de lungă durată de nemulţumire consisten­tă a populaţiei din România în legă­tură cu evoluţia economică a ţării. A­ces­te date au legătură şi cu proasta funcţionare a serviciilor pu­blice din România”, a explicat, pentru zf.ro, sociologul Dumitru Sandu.

„Tinerii care aleg să plece şi să nu se mai întoarcă o fac pentru că nivelul lor de aspiraţie se raportează la standardele de viaţă din Uniunea Europeană şi nu mai corespunde cu realitatea actuală din ţară. Chiar dacă PIB-ul în România a crescut în ultima perioadă, oamenii vor să trăiască în România ca într-o ţară de afară”, a mai adăugat sociologul.

Cifrele publicate de INS fac referire doar la ple­cările definitive din ţară şi sunt se­pa­rate de cele ale emi­gran­ţilor temporari, ce pot fi tineri ca­re merg la studii sau oa­meni care pleacă să lucreze în alte ţări şi revin apoi în ţară.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: