EXCLUSIV Dosarul Nordis: Cum erau manipulate fondurile companiei sub masca „protocolului”

Nordis
Nordis

Dosarul Nordis, unul dintre cele mai șocante cazuri din istoria post-decembristă a României, a scos la iveală un scandal uriaș în care erau implicați foști oameni politici, precum Laura Vicol, iar păgubiții sunt de ordinul sutelor. PS News continuă seria dezvăluirilor din acest dosar, pe baza stenogramelor obținute în exclusivitate.

Abuzuri financiare și utilizarea necontrolată a resurselor

În primul rând, una dintre cele mai evidente practici abuzive descrise în acest caz este gestionarea incorectă a fondurilor companiei. Sumele mari cheltuite pentru publicitate și sponsorizări (de exemplu, 8.380.355 lei în publicitate și 4.286.462 lei pentru sponsorizări) sunt justificate, aparent, printr-o strategie agresivă de marketing, destinată să creeze o imagine pozitivă și să atragă clienți. Totuși, aceste cheltuieli ridică întrebări legate de transparența și necesitatea reală a acestora în raport cu activitățile efective ale afacerii.

Sponsorizările, în special cea acordată Federației Române de Fotbal, sunt prezentate ca forme de publicitate, dar întrebarea esențială este: au aceste investiții adus beneficii reale companiei sau au fost folosite în scopuri personale? Sumele mari alocate pentru evenimente publicitare și sponsorizări ridică semne de întrebare cu privire la faptul dacă fondurile au fost gestionate cu scopul de a sprijini dezvoltarea afacerii sau pentru a satisface interesele personale ale membrilor grupării.

Cheltuieli personale camuflate sub masca „protocolului”

Un alt aspect problematic este legătura dintre fondurile companiei și cheltuielile de protocol. Un exemplu evident este suma de 864.392 lei cheltuită în localurile Nuba din Mamaia și Poiana Brașov, despre care nu există o explicație clară legată de obiectul de activitate al companiei. Aceste cheltuieli sunt prezentate sub forma unor cheltuieli de protocol, dar nimic din ceea ce s-a desfășurat în aceste locații nu pare să aibă vreo legătură cu scopul oficial al afacerii. Mai degrabă, ele par să fie doar pretexte pentru ca membrii grupului să își satisfacă nevoile personale.

O altă dovadă clară a abuzului financiar și a delapidării resurselor companiei provine dintr-o discuție interceptată telefonic între doi membri ai grupării, în care aceștia discută despre modul în care au „furat” bani dintr-un proiect imobiliar și cum au cheltuit sumele obținute în scopuri personale. Detaliile din conversație sunt alarmante, întrucât aceștia recunosc deschis modul în care banii au fost direcționați către achiziționarea de bunuri de lux, vacanțe și alte cheltuieli personale, precum bijuterii, mașini și petreceri. Acest comportament demonstrează o gestionare iresponsabilă a fondurilor și o utilizare clară a acestora în interesul propriu.

Transferurile de fonduri și controlul financiar

Un alt punct important în analiza acestui caz este managementul financiar intern al grupării. Oprea Oana Claudia, contabila grupării și persoana care opera conturile bancare, a fost constant contactată de membrii grupării pentru a transfera sume de bani din conturile companiei în conturile personale, fără o justificare adecvată. Aceasta nu doar că încalcă principiile de transparență financiară, dar poate reprezenta o formă de delapidare a fondurilor firmei.

Aceste practici, care implică transferuri nejustificate de bani, precum și cheltuieli de protocol absurde, subliniază lipsa unei structuri financiare solide și a unui control adecvat al cheltuielilor. Astfel, compania nu doar că a pierdut sume mari de bani, dar și-a compromis imaginea și încrederea clienților, având în vedere că resursele erau destinate să susțină dezvoltarea afacerii, nu interesele personale ale membrilor săi.

Stenograme

În data de 09.01.1024 Oprea Oana Claudia apelează pe Zaharia Mihaela (mama acesteia) si poartă următoarea discuție:

Oana Oprea: Și gândește –te că ei au luat și din proiectul asta care urmează a fi construit lângă Mamaia. Că noi mai avem un teren unde se mai ridică acuma 3 blocuri.

Zaharia Mihaela: îhî

Oana Oprea: Că în total proiectul are 7 blocuri.

Zaharia Mihaela: vai de capul meu, mă dar unde dracu s-au dus atâția bani, mă Oana, Mă?

Oana Oprea: Eh…în șifonierul Laurei, în mașinile lui Vlad, în bijuteriile tuturor!

Zaharia Mihaela: Mă dar atât de mulți?

Oana Oprea: Păi mama calculează, eu am luat atâta, ăla a luat atâta, în….treptat! În timp, salariile care au fost, Sanda casă, eu apartamente, Emanuel cu copiii, plimbări, vacanțe, petreceri, city break-uri, și d-alea cum se numește…

Zaharia Mihaela: Și banii nu veneau de nicăieri să producă alții

Oana Oprea: EVENIMENTE! Ce evenimente au fost și câți bani s-au pierdut la evenimentele alea ferească Dumnezeu!

În data de 20.12.2023, Mihai Alexandru a luat legătura cu Morariu Ana, consilier juridic la Departamentul juridic la Nordis Management,și au purtat următoarea discuție:

MORARIU ANA: Da

MIHAI ALEXANDRU: MORARIU ANA

MORARIU ANA: Da

MIHAI ALEXANDRU: Când facem promisiunile astea noi, aicea am zis eu că undeva să scriem că ne…ne asumăm prețul cu TVA de 5% inclus sau ceva de genul ăsta, nu?

MORARIU ANA: Nu

MIHAI ALEXANDRU: A rămas prețul de 48 de mii plus TVA, care va fi stabilit la data de nu știu ce…corect?

MORARIU ANA: Îhî, da

MIHAI ALEXANDRU: Minunat, asta e o discuție pe care o să o propui ulterior și așa mai departe, e perfect atunci …(n.l. neinteligibil)…

MORARIU ANA: Așa normal, adică cum ți-am zis cu una singură cu promisiune nouă și restul cu adiționale de mutare și renunțare la daune

MIHAI ALEXANDRU: Nu

MORARIU ANA: Nu?

MIHAI ALEXANDRU: Nu, nu, toate promisiunile noi, toate promisiuni noi…

MORARIU ANA: Păi ce sens mai are să facem promisiuni noi, la toate, pentru că oricum nu se menține cota de 5% decât pe una singură și oricum și aia e forțată

MIHAI ALEXANDRU: Pentru că…nu e…deci nu este forțată domnișoara Morariu, odată, nu este forțată, așa este normal, da?

MORARIU ANA: Îhî, nu este normal pentru că…e ca un fel de fraudare a dispozițiilor codului fiscal și intențiilor legiuitorului

MIHAI ALEXANDRU: Nu este deloc adevărat, de ce…eu îi mut acele promisiuni pentru că nu mai pot să i le dau acolo din anumite motive nu mai pot să i le dau în blocul 2 și i le dau în blocul 1, e altă vedere, e altă poziție, e altceva. Eu ți-am zis ce zice Sanda, da, ce zice Sanda e…ea trebuie să ne apere pe noi de anumite chestii, pe de altă parte ce facem noi cu mutările și așa mai departe e o chestie total diferit. Eu nu vreau neapărat să abțin chestia asta de TVA de 5% ce mă interesează cel mai mult este să-i mut de acolo de unde sunt pe astea noi și aș prefera să fie toate cu promisiuni pentru că dacă voi reuși să folosesc chestia asta pentru a face și TVA-ul de 5, foarte bine, dacă nu iarăși e bine și …(n.l. neinteligibil)…TVA de 19, dar vedem mai încolo chestia asta

MORARIU ANA: Îhî

MIHAI ALEXANDRU: Bine?

MORARIU ANA: Ok, bine

MIHAI ALEXANDRU: Mulțumesc frumos, pa-pa, pa

MORARIU ANA: Cu drag, pa-pa

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: