Un arhitect al legislației UE privind drepturile de autor a declarat că este nevoie de legislație pentru a proteja scriitorii, muzicienii și artiștii expuși unei lacune juridice „iresponsabile” în Legea privind inteligența artificială a blocului comunitar.
Intervenția a venit în contextul în care 15 organizații culturale au scris Comisiei Europene în această săptămână, avertizând că proiectul de norme de punere în aplicare a Legii privind inteligența artificială „face mai mulți pași înapoi” în ceea ce privește drepturile de autor, în timp ce un scriitor a vorbit despre o lacună „devastatoare”.
Axel Voss, un membru german de centru-dreapta al Parlamentului European, care a jucat un rol-cheie în redactarea directivei UE din 2019 privind drepturile de autor, a declarat că legea nu a fost concepută pentru a face față modelelor generative de inteligență artificială: sisteme care pot genera text, imagini sau muzică cu un simplu text, conform The Guardian.
Voss a declarat că „un vid juridic” a apărut după încheierea Legii UE privind inteligența artificială, ceea ce înseamnă că drepturile de autor nu erau aplicabile în acest domeniu.
„Ceea ce nu înțeleg este faptul că susținem marile companii de tehnologie în loc să protejăm ideile creative și conținutul european”.
Legea UE privind inteligența artificială, care a intrat în vigoare anul trecut, era deja în lucru când ChatGPT, un chatbot cu inteligență artificială care poate genera eseuri, glume și cereri de angajare, a intrat în atenția publicului la sfârșitul anului 2022, devenind aplicația cu cea mai rapidă creștere din istorie.
ChatGPT a fost dezvoltat de OpenAI, aflat și în spatele generatorului de imagini AI Dall-E. Creșterea rapidă a sistemelor generative de inteligență artificială, care se bazează pe o cantitate uriașă de cărți, articole de ziare, imagini și cântece, a provocat alarmă în rândul autorilor, ziarelor, muzicienilor, declanșând o serie de procese privind presupuse încălcări ale drepturilor de autor.
Voss a declarat că nu a reușit să obțină majoritatea parlamentarilor UE pentru a asigura o protecție puternică a drepturilor de autor atunci când problema a apărut în etapele târzii ale negocierii Legii IA. Absența unor dispoziții ferme privind drepturile de autor a fost „iresponsabilă” și a fost „incredibil” că a existat acest decalaj juridic, a spus el.
Am vrea ca legislația să umple acest gol, dar va dura ani de zile, după decizia Comisiei Europene de săptămâna trecută de a retrage propunerea de lege privind răspunderea pentru IA. „S-ar putea să devină foarte dificil. Și, astfel, încălcarea drepturilor de autor continuă, dar nimeni nu o poate dovedi.”
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News