Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că anul acesta va deveni operaţional Registrul integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni – ROARMIS.
”În România, de-a lungul anilor, recuperarea prejudiciilor a fost un simplu deziderat. S-a pus accentul pe condamnarea persoanelor respective, dar recuperarea prejudiciului a lăsat de dorit. (…) S-a realizat deja un pas important. (…) S-a creat o aplicaţie informatică numită ROARMIS, care înseamnă Registrul integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni, aplicaţie care va deveni operaţională în acest an şi care include date şi informaţii pentru a putea fi identificat bunul, pentru a putea vedea care este autoritatea care a dispus măsura asigurătorie şi tipul de infracţiune care a stat la baza emiterii ordonanţei, hotărârea de instituire a sechestrului, ş.a.m.d. Deci va fi practic o aplicaţie prin care transparentizăm procesul de recuperare a creanţelor şi vom putea să generăm şi statistici fiabile pentru urmărirea procesului de recuperare a acestor creanţe”, a declarat Gorghiu.
Potrivit acesteia, statul trebuie să depună toate eforturile pentru a recupera prejudiciile rezultate din infracţiuni, ”pentru că nerecuperarea acestora afectează întreaga societate”.
Prezentă vineri la Brăila, aceasta a discutat cu magistraţii, dar şi cu avocaţii, notează Agerpres.
”Judecătorii şi procurorii din Brăila gestionează cu succes activitatea, în ciuda deficitului de personal. Pentru această reuşită merită toate felicitările. Ne-am concentrat pe ce putem face mai bine! Cu avocaţii din Brăila, am abordat şi subiectul meu de suflet: educaţia juridică în şcoli. De asemenea, rezonez cu îngrijorările faţă de posibila supraimpozitare a veniturilor din profesiile liberale. O astfel de măsură înseamnă moartea acestor profesii. O să continui să îi sprijin cu tot ce pot, ca ministră a Justiţiei”, a scris ea pe Facebook.
La final, Alina Gorghiu a vizitat Centrul de detenţie Brăila-Tichileşti.
”Administraţia Naţională a Penitenciarelor pune mare accent pe programele de reeducare a condamnaţilor, mai ales când este vorba despre minori şi tineri. Trist că aproximativ 70% dintre tinerii internaţi aici au săvârşit infracţiuni care implică violenţă. Îi respect pe poliţiştii de penitenciar pentru eforturile pe care le depun zi de zi pentru ca aceşti tineri să fie reeducaţi şi, când va fi cazul, reintegraţi în societate”, a mai spus aceasta.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News