Alegeri în Germania. Ar putea Germania post-electorală să stabilizeze o Europă panicată?

Sursa foto: Pixabay

La sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul celei mai importante Conferinţe de Securitate de la Munchen din istoria recentă, Friedrich Merz, probabilul viitor cancelar al Germaniei, a făcut tot posibilul pentru a nu părea deranjat de susţinerea neaşteptată pe care partidul de extremă dreapta AfD a primit-o de la vicepreşedintele american JD Vance.

Cu excepţia unei surprize majore, la alegerile din 23 februarie din Germania, creştin-democraţii (CDU) conduşi de Friedrich Merz vor deveni cel mai mare partid, Alternativa pentru Germania (AfD) urmând să se claseze pe locul al doilea. CDU şi alte partide – în special social-democraţii (SPD) şi Verzii, aflaţi în prezent la guvernare, cu orientare de centru-stânga – au promis un „firewall” prin care se exclud colaborarea directă în coaliţie cu naţionaliştii de la AfD.

Dacă va câştiga, aşa cum se aşteaptă, Merz – care a pierdut campania pentru conducerea CDU în faţa Angelei Merkel în 2002, apoi a revenit în politica germană după ani de zile în care a fost avocat şi finanţator – se va afla în postura de cel mai puternic om din Europa. La München, la sfârşitul săptămânii trecute, el a fost tratat foarte mult ca un cancelar în devenire, prezentând, în timpul unei mese rotunde, modul în care Germania, sub conducerea sa, ar putea aborda cea mai volatilă situaţie de securitate europeană din memoria recentă – schimbarea radicală a SUA, sub conducerea preşedintelui Donald Trump, de la susţinerea deplină a Ucrainei în războiul său cu Rusia. Doar oare poate Germania post-electorală să stabilizeze o Europă panicată? se întreabă editorialistul Reuters Peter Apps.

„Aud adesea că există o lipsă de leadership german în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Merz audienţei din München. „Sunt pe deplin de acord cu cei care cer mai multă iniţiativă din partea Germaniei şi, sincer, sunt dispus să fac acest lucru, deoarece Germania se află într-o poziţie strategică în centrul Europei şi atât de multe lucruri depind de Germania, încât trebuie să ne asumăm un nou rol”, a declarat el.

Cu toate acestea, cât de multă influenţă are Germania pentru a face acest lucru, rămâne o întrebare deschisă.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: