Angajați testați periodic pentru a-și păstra locul de muncă – cine riscă concedierea?

Sursa foto: joblist.md

Acești angajați vor da teste scrise periodic pentru a-și păstra locul de muncă! Un nou proiect de lege îi vizează pe funcționarii publici, care ar putea fi verificați mai des prin examene scris. Cei care nu obțin o notă de promovare vor fi dați afară. Deocamdată legea se află în dezbatere, însă a stârnit deja un val de controverse. Iată cine sunt românii care riscă să fie concediați.

Acești angajații vor da teste scrise periodic pentru a-și păstra locul de muncă!

O lege recentă aflată în dezbatere prevede ca funcționarii publici din România să fie supuși periodic unei testări scrise. Cei care nu promovează examenul riscă să rămână fără locul de muncă. Evaluarea anuală a performanţelor profesionale ale funcţionarilor publici ar putea să cuprindă şi verificarea, în scris, a cunoştinţelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activităţile acestora.

Procesul de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se va face prin aprecierea obiectivă a cunoştinţelor teoretice privind actele normative care reglementează activităţile a căror îndeplinire este cerută conform fişei postului. Prevederile se aplică înalţilor funcţionari publici, funcţionarilor publici de execuţie şi conducere, precum şi funcţionarilor publici debutanţi.

Cum se va face evaluarea funcționarilor publici

Noul proiect legislativ prevede ca funcționarii publici să fie testați prin examen scris în fiecare an. Proiectul prevede că verificarea cunoştinţelor teoretice se va face la sediul autorităţii sau a instituţiei publice. Funcţionarului public i se va prezenta documentul conţinând întrebările la care va răspunde în scris şi timpul alocat pentru a răspunde. Fiecare răspuns va fi evaluat cu note de la 1 la 5, fiind acordată câte o notă finală de către fiecare membru al comisiei de evaluare, stabilită ca medie aritmetică a notelor pentru răspunsul la fiecare întrebare.

Obţinerea unei note mai mici de 3 la verificarea cunoştinţelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activităţile a căror îndeplinire este cerută conform fişei postului funcţionarului public atrage acordarea calificativului nesatisfăcător și persoana riscă să își piardă locul de muncă. Rămâne de văzut dacă noua lege aflată în dezbatere va fi adoptată și dacă acești angajați riscă să fie concediați dacă nu promovează testările scrise periodice.

O altă noutate din Codul Muncii din România este aceea că anumiți angajați nu pot fi concediați. Legea îi protejează pe aceștia. Este vorba despre angajații aflați în concediu medical. Codul Muncii din România interzice concedierea unui angajat pe durata incapacității temporare de muncă, dovedită prin documente medicale, pentru a asigura protecția salariatului în perioadele în care nu poate lucra din cauza unei probleme de sănătate și are nevoie de recuperare. Codul Muncii prevede sancțiuni pentru concedierea ilegală.

Legislația muncii oferă protecție angajaților aflați în concediu medical. Cu toate acestea, doar în anumite situații speciale angajații pot rămâne fără loc de muncă. O lege din Codul Muncii permite concedierea, dacă expertiza medicală confirmă incapacitatea fizică sau psihică a salariatului. Angajatorul trebuie să solicite ajutorul Agenției Teritoriale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru redistribuirea salariatului într-o altă organizație. Important de știut este faptul că în cazul reorganizării activității firmei sau falimentului, angajatorul poate decide concedierea, chiar și atunci când angajatul se află în concediu medical. În anumite condiții, cum ar fi falimentul sau inaptitudinea medicală constatată, concedierea este posibilă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: