Aproape 25.000 de români au fugit din România, trecând ilegal graniţa, în timpul regimului comunist, potrivit bazei de date a fostei Securități, consultată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Cele mai multe treceri ilegale au fost înregistrate în anii ’80.
Majoritatea fugarilor aveau studii elementare și proveneau din clasa muncitoare, considerată „aliata naturală a sistemului” comunist, potrivit CNSAS.
„Aproape 350.000 de români au emigrat legal din România, în perioada comunistă. Însă nu toţi cei care visau la o viaţă mai bună într-o ţară occidentală, democratică şi prosperă, au avut posibilitatea emigrării legale. Unora le-au fost respinse cererile, alţii nici măcar nu au încercat calea oficială, ştiind că au puţine şanse de a primi avizul pozitiv din partea Securităţii şi acceptul oficialităţilor comuniste. Toţi aceştia au încercat, în diferite moduri, să părăsească ilegal ţara. Una dintre modalităţile de emigrare ilegală a fost trecerea frauduloasă a frontierei. Întrucât că era o acţiune riscantă, cu şanse reduse de reuşită, proporţia celor care s-au stabilit în Occident pe această cale este destul de redusă.
Conform bazelor se date ale Securităţii, în timpul regimului comunist 24.489 de cetăţeni români au trecut fraudulos graniţa (de notat că unii din aceştia nu au reuşit din prima încercare şi au avut mai multe tentative). Cele mai multe dintre trecerile ilegale au avut loc în anii ’80 (18.470), perioadă în care politicile aberante ale lui Ceauşescu au dus la intensificarea controlului ideologic şi la o prăbuşire a nivelului de trai”, arată CNSAS într-o postare pe Facebook.
Majoritatea celor care au fugit ilegal au fost bărbaţi.
„Cum era de aşteptat, date fiind dificultăţile inerente ale unei astfel de acţiuni, majoritatea trecerilor ilegale au fost realizate de bărbaţi (20.643). Ca zonă de trecere, 11.500 au traversat ilegal frontiera cu Iugoslavia, în timp ce aproape 3.000 au preferat să fugă prin Ungaria. În restul cazurilor Securitatea nu avea informaţii clare asupra sectorului de graniţă penetrat. De altfel, în dosarele de urmărire deschise de Securitate asupra unora din cei care trecuseră ilegal frontiera, o problemă importantă era aflarea modului în care au acţionat respectivii şi a locului pe unde au trecut graniţa”, mai precizează CNSAS.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News