În contextul ‘competiției marilor puteri’, Ucraina este doar un dosar printre cele pe care Donald Trump trebuie să le rezolve pașnic, afirmă profesorul universitar Dan Dungaciu, care subliniază că România trebuie să iasă urgent din sfera de influență a propriei ‘incompetențe’ și ‘indecizii’ strategice.
‘Ucraina, pentru administrația Trump, arată așa: în primul rând, situația moștenită de la fosta administrație – Ucraina a fost refuzată în NATO, Kievul a pierdut războiul, nu are cum să îi scoată pe ruși de acolo, oamenii mor, infrastructura energetică a Ucrainei este la pământ, orașele continuă să se transforme în ruine. În plus, viitorul nu sună deloc bine: rușii, care înaintează (poate) încet, dar sigur, atunci când vor cuceri și restul orașelor din Donbas înseamnă că vor depăși, practic, toate liniile de apărare și fortificațiile ucrainene. Și nu vor avea în față decât un câmp deschis, imposibil de apărat, până la… Nipru. În al doilea rând, în contextul ‘competiției marilor puteri’, Ucraina este doar un dosar printre cele pe care Trump trebuie să le rezolve pașnic: Ucraina/Rusia, Orientul Mijlociu (Iran și Israel) și… China. Un dosar, și nu cel mai important. Căci Ucraina – nici măcar Rusia – nu este o problemă de securitate pentru America și asta europenii nu vor să înțeleagă. De aceea dosarul se va rezolva plecând de la realități, nu de la vise sau obsesii. Cadrul negocierilor este propunerea rusă a acordului de pace nefinalizat între Rusia și Ucraina din martie – aprilie 2022 de la Istanbul, adusă la zi, deci luând în considerare câștigurile teritoriale și pretențiile politico-strategice ale Rusiei. Moscova nu are niciun motiv să facă concesii, pentru că Rusia nu a fost învinsă. Administrația Biden și Europa au eșuat în acest proiect, trei ani de zile, presupunând că Biden l-a avut vreodată (cel mai probabil nu, de aceea ce e de condamnat la fosta administrație este ipocrizia și cinismul fără margini, nu lipsa de înțelegere a situației)’, a afirmat profesorul Dungaciu, într-o declarație acordată luni AGERPRES, în contextul marcării a trei ani de la începutul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina.
În opinia sa, ‘nu va arăta bine ce urmează, dar așa se întâmplă când – din perspectiva Ucrainei – pierzi un război, sau – din perspectiva Rusiei – îl câștigi’.
‘E doar o chestiune de timp. Războiul se oprește, Zelenski pleacă, rămânându-i (doar) șansa unei eventuale reevaluări pozitive în istoriografia ucraineană peste decenii. Ucraina va intra într-o perioadă de teribile turbulențe, iar rușii, care vor clama victoria pe toate canalele, vor genera, inevitabil, la scara întregii societăți, un naționalism ardent, de o intensitate periculoasă, în legătură cu care ce putem noi spera este ca Putin să trăiască suficient de mult ca să îl poată… tempera’, a explicat profesorul Dungaciu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News