Strategia Uniunii Europene de stocare a medicamentelor, contestată din motive de securitate națională

Medicamente UE
Sursă foto: Pixabay

Eforturile Uniunii Europene de a stoca medicamente și de a consolida capacitatea de reacție în caz de criză în domeniul sănătății se confruntă cu o provocare majoră: situația rezervelor naționale, multe state membre fiind reticente în a face schimb de informații din motive de securitate.

La cinci ani după ce COVID-19 a fost declarat o urgență globală, încercările UE de a crește stocurile medicale pentru a îmbunătăți răspunsul la criză sunt împiedicate de lipsa datelor clare privind rezerva fiecărei țări în parte.

„Stocarea medicamentelor este considerată o problemă de securitate națională în multe state membre, astfel încât informațiile sunt clasificate, deoarece pot dezvălui unele puncte slabe”, a declarat pentru Euronews Laurent Muschel, director general la Autoritatea pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe în domeniul Sănătății (DG HERA).

În cazul în care o țară nu dispune de protecție împotriva unei amenințări specifice la adresa sănătății – fie că este vorba de un agent patogen sau de un risc chimic, biologic, radiologic sau nuclear (CBRN) – aceasta ar putea expune vulnerabilități pe care adversarii le-ar putea exploata.

Pentru a fi mai bine pregătită, Comisia va prezenta o strategie privind contra-măsurile medicale împotriva amenințărilor la adresa sănătății publice. Aceasta va include instrumente precum achizițiile comune și un plan mai amplu de stocare la nivelul UE, scrie Euronews.

„Uniunea Europeană construiește un stoc de contramăsuri strategice pentru care trebuie să luăm în considerare atât stocul european, cât și cel național”, a adăugat el.

Această strategie va completa Legea privind medicamentele critice, care urmează să fie prezentată la sfârșitul acestei luni și care se concentrează pe prevenirea penuriei de medicamente și pe securizarea lanțurilor de aprovizionare.

„Un mod de abordare pentru mine este să analizăm diferitele amenințări și, amenințare cu amenințare, să vedem ce este necesar la nivel european și ce este necesar la nivelul statelor membre”, a declarat Muschel.

Acesta a precizat că DG HERA colaborează în prezent cu fiecare stat membru pentru a evalua amenințările și a stabili obiective, hotărând cât de mult ar trebui să fie acoperit la nivelul UE și cât de mult ar trebui să fie responsabilitatea țărilor individuale.

Citește mai multe AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: