Nicușor Dan îi sabotează pe USR-iști: Primăria Sector 2 pierde 8,5 miliarde de lei

Primarul Municipiului Bucuresti, Nicusor Dan
Sursa foto: INQUAM / SABIN CIRSTOVEANU

Nicușor Dan, primarul capitalei, a decis să se răzbune pe foștii săi colegi din USR și să le saboteze proiectele în valoare de peste 8,5 miliarde de lei. În capitală este un război între Primăria București și Primăria Sectorului 2, condusă de Radu Mihaiu.

Totul a pornit după ce Nicușor Dan a decis să blocheze PUZ-ul Sectorului 2 în instanță, fiind ajutat ce ong-iștii ecologiști care blochează dezvoltarea orașului. În iunie 2023, Tribunalul București a decis să suspende PUZ Sector 2, după ce ONG-urile ecologiste au fost ajutate de Nicușor Dan.

Nicușor Dan a sărbătorit acea victorie, declarând război „dezvoltatorilor imobiliari”, însă în același timp a blocat proiectele de dezvoltare inițiate de Primăria Sector 2 cu banii din PNRR, din programul Anghel Saligny sau alte surse de finanțare.

Dispariţia a zeci de hectare de spaţiu verde, blocuri de 14 etaje pe malurile lacurilor, blocuri de 14 etaje pe străzi de 7 metri lăţime, asta înseamnă PUZ Sector 2, ca şi celelalte PUZ-uri de sector”, preciza primarul capitalei după suspendarea PUZ Sector 2. 

Asociațiile ecologiste, apropiate de Nicușor Dan, atacă în instanță PUZ-urile primăriilor de sector, iar ulterior primarul capitalei ajută asociațiile să câștige procesele. În Sectorul 2, PUZ-ul a fost atacat în instanță inclusiv de USR, după cum arată avocatul Radu Dinulescu.

„Însă ne referim acum la o a doua acțiune, cea deschisă de Uniunea Salvați România împreună cu Asociația Ecocivică, condusă de dl. Trifu, bun prieten cu primarul general Nicușor Dan și câteva persoane fizice reclamante, care urmăreau același lucru și anume anularea planul urbanistic zonal al Sectorului 2”, a declarat Radu Dinulescu, pentru Antena 3.

Radu Mihaiu pierde banii europeni

Primarul Radu Mihaiu a privit nepăsător când Nicușor Dan și colegii săi din USR au atacat și suspendat în instanță PUZ-ul Sectorului 2. În urmă cu câteva zile, reprezentanții juridici ai primăriei de sector au cerut instanței să ridice suspendarea documentației de urbanism pentru obiective publice de importanță națională și municipală. Primarul Radu Mihaiu și-a dat seama că Sectorul 2 riscă să piardă 8,5 miliarde de lei din cauza lui Nicușor Dan și a USR. Fără un PUZ pentru Sectorul 2 nu se pot continua multe dintre proiectele promise de edilul USR.

„Consilierii juridici ai Sectorului 2 au subliniat pericolul iminent de pierdere a unor finanțări îndeosebi asupra proiectelor de interes public major care generează prejudicii istorice de peste 8,5 miliarde RON”, se arată în comunicat.

Printre proiectele blocate regăsim: Baza Sportivă Multifuncțională – Dinamo București; Complexul Sportiv Național de Tenis-Lia Manoliu, Ansamblu medical nou – Institutul Clinic Fundeni, Spital nou – Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „PROF. DR. C.C. ILIESCU” București, Centru de Excelență în Oncologie cu un regim de înălțime 3S+P+4E+5Er „PROF. DR. C.C. ILIESCU” București.

„Obiectivele publice enumerate sunt în diferite stadii procedurale în cadrul programelor europene PNRR, POR, POIM, PO Transport, PODD, PO Sănătate, AFM, Anghel Saligny etc., și alte programe de finanțare, aflându-se în imposibilitatea respectării graficelor de lucrări, termenelor asumate”, precizează Primăria Sector 2.

Reprezentații Primăriei Generale, condusă de Nicușor Dan, au declarat că aceste proiecte sunt lipsite de importanță și s-au opus ridicării suspendării PUZ. Nicușor Dan i-a dat lovitura de grație lui Radu Mihaiu, care riscă să devină primarul cu cele mai puține realizări în capitală. Nicușor Dan nu s-a arătat interesat să-l ajute pe fostul său coleg de partid, iar Primăria Generală depune tot efortul să blocheze PUZ-ul. Între timp, Sectorul 2 pierde investiții de 8,5 miliarde de lei, care ar fi oferit noi locuri de muncă și ar fi crescut încasările primăriei.

Pentru acest eșec răsunător, USR-istul Mihaiu va trebui să dea explicații în fața cetățenilor, dar și în fața Comisiei Europene. Dacă Primăria Sector 2 nu termină proiectele pentru care a primit bani europeni, atunci va fi nevoită să returneze banii pe care i-a primit când s-a semnat contractul.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu/ Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Consecințele politice

Nicușor Dan a fost, sâmbătă, la Congresul Forței Drepte, unde a participat și USR, reprezentat de Claudiu Năsui, fost ministru al economiei. Nicușor Dan ar intenționa să candideze, în 2024, cu alianța USR, Forța Dreptei și PMP, numai că scandalul dintre Primăria București și Primăria Sector 2 va avea consecințe la nivel politic.

Nicușor Dan a fost critic și cu Clotilde Armand, primarul Sectorului 1. În scandalul gunoiului, Nicușor Dan a precizat că Armand trebuia să respecte contractul de salubrizare. În 2022, Poliția Locală București, din subordinea Primăriei Generale, a amendat Primăria Sector 1 cu 5.000 din cauza gunoaielor.

„Însă în acest moment, eu consider că un contract care este în vigoare trebuie executat, adică Primăria trebuie să plătească operatorului acel serviciu, astfel încât să se ridice și gunoaiele de pe străzi. Deci, este o responsabilitate pe care Primăria Sectorului 1 o are și eu sper să se achite de ea”, declara primarul general despre scandalul Armand-Romprest.

USR București este condus de Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății, care din 2020 voia să candideze la primăria capitalei. În cazul în care USR nu va decide retragerea sprijinului politic pentru Nicușor Dan în acest mandat, atunci războiul dintre edilul capitalei și partid se poate rezolva în 2024. USR ar putea să-l propună pe Vlad Voiculescu la Primăria București, cu sprijinul Forța Dreptei și PMP.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: