Pentru a impulsiona colectarea de ambalaje SGR în mediul rural, RetuRO analizează varianta introducerii unor RVM-uri (automatele de acum) mobile care să colecteze ambalaje de la comercianți, conform unui model implementat în Ungaria.
„O să mergem la Budapesta să vedem soluția live. Suntem în contact cu mai mulți producători care ar putea să facă aceste aparate și vrem să pilotăm în câteva județe „, a explicat Radu Pascu, Commercial Manager RetuRO SGR, citat de Economica.ro.
” Acest lucru asigură o viteză mult mai mare și o compactare mare a ambalajelor. Numărarea va avea loc în fața comerciantului, astfel că se scurtcircuitează niște etape”, potrivit lui Pascu.
„Încercăm să ne mișcăm cât mai repede pentru că este nevoie de o integrare a acestor echipamente în sistemul nostru. În plus, mai este o discuție despre cât de repede producătorii ne pot furniza aceste echipamente”, a mai spus acesta.
„Preocuparea pe care o avem anul acesta este, pe de o parte, să îi loializăm pe cei care sunt în sistem, ca ei să continuă să colecteze, chiar în cantități mai mari, iar pe de altă parte să mergem către cei care sunt neîncrezători și să șe explicăm încă o dată. Există o diferență între ce se întâmplă în urban vs rural.
Interesant a fost că sunt localități unde autoritățile au realizat că la ei nu se colectează nimic și și-au dat seama că trebuie să încurajeze comercianții să colecteze local și să asigure infrastructura folosindu-se de acea prevede din lege conform căreia retailerii pot folosi UAT-urile pentru a colecta.
În primul an de derulare a SGR, una dintre problemele majore semnalate de retaileri era faptul că primeau bani pe mai puține ambalaje decât trimiteau spre reciclare, prin RetuRO. Acest lucru se transpunea în pierderi financiare rezultate din diferența dintre banii plătiți consmatorului ( cei 50 de bani per ambalaj) și banii primiți înapoi de la RetuRO, după predarea ambalajelor spre reciclare.
Astfel, din datele companiei, rata de respigere la colectarea manuală a ajuns la peste 10% ( double digit) și diferea de la lună la lună, în funcșie de motivele respingerii.
” La început rata a fost relativ mare, o perioadă, pentru că erau trimise și ambalaje non-sgr, sau erau turtite sau fără etichete. Vorbim despre de 2 digits urmînd ca azi să fie undeva între 3 și 5% dar depinde și de împărțirea teritorialî. Acolo unde este autoconsum, aceste procente pot fi mai mari”.
Totodată, trebuie ținut cont de faptul că reciclarea prin RVM-uri nu este în toate cazurile eficientă financiar. Trebuie să ai un volum suficient de ambalaje într-o anumită zonă pentru a fi rentabil. Astfel, potrivit producătorilor de RVM-uri, în cazul unui aparat mic, acesta este eficient de la 400.000 de ambalaje pe an.
„Sunt zone unde aceste aparate nu se vor preta niciodată pentru că nu există consum. Și atunci ne dorim să avem RVM-uri mobile cu care să trecem în zonele respective”, a explicat Cătălina Marga, Chief Financial Officer RetuRO.
În momentul de față, în sistemul administrat de RetuRo sunt înregistrați în jur de 67.000 de comercianți, dar doar 40.000 au contracte semnate, ceea ce înseamnă că 27.000 de retaileri nu colectează.
Anul trecut au fost returnate peste 3,3 miliarde de ambalaje purtătoare a garanției de 50 de bani, oar pentru anul acesta comania estimeaz că numărul de PET-uri, doze și sticle va fi6 miliarde de ambalaje.
98% dintre ambalajele colectate au fost reciclate. Rata de returnare pe tot anul a fost 55%, dar din august până în prezent, rata a fost de 80% .
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News